Preotul caruia episcopii i-a FURAT banii: „Din cauza BOR am ramas fara casa si fara venit”

news

Fost preot pana in 2004, Aurel Onica din Barlad a ajuns muritor de foame dupa ce a fost suspendat din parohie. De peste zece ani el se lupta pentru a i se face dreptate, insa Patriarhia nu doreste nici macar sa-l primeasca in audienta.

Aure Onica a fost preot paroh in comuna Iana in 2004, insa dupa numai cinci luni a fost dat afara de Episcopia Husilor pentru ca a indraznit sa-si ceara salariul de 312 lei pe luna. De atunci a ajuns sa munceasca cu ziua, pe la sapat santuri, incercand in acelasi timp sa reintre in drepturi. Insa a fost ignorat, Patriarhia nici macar nu a adorit sa-l primeasca in audienta.

Iata scrisoarea pe care fostul preot a trimis-o presei locale.

“Ma numesc Onica Aurel , am 44 de ani locuiesc in Barlad, sunt casatorit si am doi copii unul in clasa a XI-a si unul in clasa a VI-a. Cu deosebit respect, va rog sa-mi iertati indrazneala, dar am un caz cu care ma confrunt de 10 ani si 9 luni de zile si nimeni din cei la care am apelat (institutii ale statului roman) nu m-au ajutat.

In prezent sunt somer (500 lei pe luna, din care 250 lei platesc la o banca lunar), locuiesc in Barlad, judetul Vaslui, sunt preot ortodox necaterisit, nu am fost niciodata in judecata vreunui Consistoriu Eparhial deoarece nu am avut impedimente canonice niciodata (deci fara nici un fel de abatere), si nu slujesc nicaieri, desi am dreptul sa savarsesc orisice serviciu religios ortodox, dar nu am unde pentru ca: in 2004 , dupa ce am fost hirotonit preot la Episcopia Husi, la numai 5 luni si 3 zile am fost suspendat de doua ori in trei zile si dat afara pur si simplu de Consiliul Eparhial de atunci al Episcopiei Ortodoxe Husi (fara sa fiu caterisit), pe motivul ca am reclamat la Patriarhia Ortodoxa Romana din Bucuresti, faptul ca nu mi se dadea salariul (care venea de la stat) lunar (312 lei) si ca in acelasi timp ma obligau sa locuiesc intr-o asa-zisa casa parohiala in niste conditii inumane.

Cu toate ca am facut nenumarate demersuri catre Episcopia Husi, catre Mitropolia Iasi (Mitropolie de care Episcopia Husi apartine), dar si catre Patriarhia Romana din Bucuresti, nimeni nu m-a ajutat cu nimic.

In toti acesti ani am trait muncind diferite meserii necalificate dar si calificate (numai la munca de jos, ca de exemplu sapand chiar si la santuri, deci muncind la lopata, am descarcat si tiruri cu materiale, am muncit si cu ziua), am trait chiar si din alocatia copiilor lungi perioade, am lucrat si ca electromecanic calificat, dar si ca electrician intr-o intreprindere in trei schimburi tot ca si calificat.

Din cauza Bisericii Ortodoxe Romane am ramas si fara casa si fara serviciu si fara nici un venit cat de cat sigur si fara bani, si fara nici un fel de posibilitate de a trai decent, iar Patriarhia nu a vrut sa ma primeasca nici macar in audienta Sfantului Sinod sau sa-mi acorde o audienta la Patriarhul Daniel, si asta in ciuda tuturor demersurilor pe care le-am facut de-a lungul celor 10 ani si 9 luni de zile.

Nu-mi trebuie nimic material, vreau o audienta in care sa-mi pot demonstra nevinovatia, de pe urma careia sa pot fi repus in functie pentru a sluji si a munci cinstit. Ce parere aveti de acest lucru, este corect asa cum a procedat sau cum procedeaza Patriarhia? Dar sustin peste tot ca sunt corecti, pe la toate posturile de televiziune! Si nimeni din cei care mi-au facut mie acest lucru nu a fost pedepsit de pe urma acestui caz, nici macar cu vreo mustrare, iar eu sufar in continuare, pentru niste orgolii ale unor asa-zisi preoti ortodocsi, de la Episcopia Husilor, pe care i-am reclamat ca nu-mi dadeau salariul meu, pe drept”, a mentionat preotul Aurel Onica, citat de Vremea Noua.

aurel-onica

“Patriarhia Romana raspunde cu aceeasi indiferenta ca si in 2012 dar si ca in ceilalti ani din 2004 si pana in prezent ocolind de fiecare data subiectul. Eu nu am cerut ca Sfantul Sinod sa-mi examineze situatia canonica individuala prin intermediul memoriului trimis la Patriarhie ci eu am cerut civilizat, ca orice cetatean roman, sa fiu programat intr-una din sedintele Sfantului Sinod pentru a fi de fata si a pune in discutie acest caz al meu, caz nemaiintalnit pana acum in Patriarhia Romana si care pe buna dreptate, poate fi pus in discutie pe ordinea de zi intr-o viitoare sedinta a Sfantului Sinod in conformitate cu articolul 14 din statutul Bisericii Ortodoxe Romane.

Situatia mea canonica o cunosc foarte bine chiar si dumnealor de la Patriarhie , ba chiar si toti cei care mi-au citit memoriul, adica: sunt preot ortodox necaterisit, cu dreptul de a sluji orisice serviciu religios, nu am fost niciodata in nici o judecata a vreunui consistoriu judecatoresc de la nici o Episcopie din tara, nu am avut impedimente canonice si am fost suspendat si scos afara din Episcopia Husi pe nedrept, facandu-se abuz de functie. Patrarhia, in raspunsul pe care-l da, face referire la faptul ca as putea sa solicit primirea intr-o alta Episcopie din tara, fapt care este imposibil. Acest lucru eu l-am facut si in 2012 dupa ce am primit raspunsul cu nr.8051/2012, la mai multe Episcopii din tara (Galati, Suceava, Buzau, Cluj, Sibiu, Iasi si altele), dar din cauza celor de la Episcopia Husi care m-au suspendat dupa numai sase luni de zile absolut pe nedrept, eu nu mai pot solicita de unul singur, primirea intr-o alta Episcopie, oricare ar fi ea in tara deoarece nici un episcop nu ma primeste.

Intreaba la ce episcopie ai fost, apoi dau telefon la Husi si bineinteles ca cei de la Husi le spune ce le convine dumnealor despre mine, ocolind adevarul si astfel am fost refuzat de fiecare data cand am apelat la vreo episcopie. Cand apelezi la vreun episcop trebuie sa ai pe cineva dintre cei de pe langa episcop, tot cu functie mare, care sa te introduca direct la el altfel daca nu ai cunostinta, nici nu se uita la tine. Cand te duci, fara sa ai vreo cunostinta, risti sa mai iesi si batut de pe acolo. De aproape 11 ani ma chinui sa ajung la Patriarh, dar degeaba. Mori cu dreptatea in mana si nimic altceva. Este de necrezut, dar se intampla in zilele noastre”, mai spune preotul Aurel Onica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: