Presa finantata de Kremlin anunta ca Parlamentul este obligat acum sa il suspende pe Klaus Iohannis

politica

Sputnik Moldova a publicat un articol in care se sustine ca Parlamentul Romaniei este obligat sa il suspende pe presedinte dupa adoptarea declaratii in care se afirma ca Iohannis a comis un „abuz de drept”. Platforma de stiri Sputnik face parte din grupul de presa Rossiya Segodnya, care este finantat de catre guvernul de la Moscova.

„Concret, in Declaratie se afirma si se adopta prin vot constatarea urmatoarelor fapte:

— „abuzul de drept al presedintelui Romaniei (…) in scopul blocarii unui proces politic democratic”

— „judecatile neconstitutionale si inacceptabile pe care (…) presedintele Romaniei(…) le formuleaza la adresa unor decizii si activitati ale Guvernului”;

— „asemenea activitati (care, n.n.) uzurpa ilegal si abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere”;

— „actiuni(lor) concertate de subminare a rolului si prestigiului Parlamentului”.

Deci, se vede clar ca Parlamentul, in ansamblul sau, constata si normeaza prin vot existenta unor fapte pe care le catalogheaza fie „ilegal”, fie „uzurpa”, fie „neconstitutional”, fie „abuz de drept cu scopul blocarii unui proces democratic”, fie „actiuni concertate de subminare a rolului Parlamentului” — ceea ce constituie un ansamblu de actiuni impotriva ordinii de drept, a statului de drept, a democratiei. Cu alte cuvinte, Parlamentul a constat, prin votul Camerelor reunite, ca Presedintele a savarsit fapte grave — textul votat de Parlament e dincolo de dubii — prin care a incalcat prevederile Constitutiei (si unele legi, ceea ce nu face obiectul articolului de fata).

In cazul Declaratiei nu suntem in situatia in care presa, un grup de cetateni, unul sau chiar mai multi parlamentari considera si declara ca s-a incalcat grav Constitutia, ci faptul este deja normat printr-un un act adoptat cu cel mai puternic vot, al Camerelor reunite.

Afirmatia ca Parlamentul a votat un „act cu caracter exclusiv politic”, nu se intalneste, asa cum spuneam, cu vreo definitie din Constitutie care sa defineasca un asemenea tip de „act”. Asa incat, afirmatia „nu are consecinte juridice” trebuie uitata, nu are acoperire constitutionala, si in nici un caz nu poate acoperi fondul actului votat de Parlament — faptele grave prin care s-au incalcat prevederile Constitutiei.

Fondul pe care, repet, nu eu, nu cetatenii, ci parlamentarii l-au propus prin proiectul Declaratiei si l-au transformat in act prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti la sedinta comuna a celor doua Camere. Practic, Declaratia de ieri obliga parlamentarii sa declanseze procedura suspendarii, prevazuta de Art. 95 din Constitutie”, se afirma in articolul de pe Sputnik Moldova.

Articolul este semnat de Dragos Dumitriu, care se caracterizeaza drept ” jurnalist si realizator TV, fost deputat nationalist si conservator in Parlamentul Romaniei, promotor al analizei sistemice”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: