Presa internationala: Romania se indreapta catre o REINTOARCERE la putere a suspectilor de coruptie

externe

Presa internationala a inceput deja sa-si indrepte atentia catre scrutinul legislativ de duminica din Romania, jurnalistii remarcand ca exista riscul unei reveniri la putere a unor suspecti de coruptie.

Este ceea ce subliniaza inca din titlu cotidianul Financial Times: „Romania se indreapta catre o reintoarcere la putere a suspectilor de coruptie”, mentioneaza Digi24.

Articolul mentioneaza de la inceput dosarul de retrocedari ilegale deschis anul acesta de DNA ca fiind cel mai mare demers anticoruptie din estul Europei. Acest dosar si o serie de alte cazuri intrate in atentia DNA au contribuit la prabusirea, anul trecut, a guvernului PSD, inlocuit de o administratie interimara democrata. Victor Ponta, liderul partidului si fostul prim-ministru, a fost pus sub acuzare pentru fals in inscrisuri, spalare de bani si evaziune fiscala, reaminteste Financial Times.

Inaintea alegerilor de duminica din tara cu cea mai accelerata crestere economica din UE, sondajele sugereaza ca alegatorii – plictisiti de eforturile anticoruptie si preocupati mai degraba de propriile portofele – sunt decisi sa-i readuca la putere pe unii dintre „marii” suspecti DNA , ceea ce ar putea face din institutia anticoruptie o tinta politica. Multi dintre cetateni s-au saturat de nesfarsita parada a politicienilor la televiziuni si in fata tribunalelor. Criticii DNA spun ca eforturile anticoruptie au devenit prea intense si servesc intereselor straine, arata cotidianul economic.

Financial Times mentioneaza ca presedintele Klaus Iohannis, cel care trebuie sa numeasca premierul, a spus ca nu va nominaliza politicieni condamnati sau vizati de anchete, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, a suferit o condamnare, in timp ce liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, este investigat. Daca sondajele se vor adeveri, cele doua partide pot forma o majoritate parlamentara, ceea ce ar reprezenta o palma data campionilor anticoruptie. Mai mult, procurorii DNA se tem de o noua ofensiva legislativa in incercarea de a-i proteja pe parlamentari de investigatii, noteaza Financial Times, care a stat de vorba cu Laura Codruta Kovesi.

„Opinia publica intotdeauna a luat atitudine fata de tentativele politicienilor de a se sustrage justitiei. Indiferent ce ce intampla, vom continua sa ne facem treaba”, a asigurat ea.

Cotidianul economic francez Les Echos este de parere ca Romania urmeaza sa voteze pentru un „statu quo”. Publicatia a remarcat ca in campania care a precedat alegerile legislative de duminica nu s-au ridicat lideri de extrema-dreapta si nici miscari de extrema-stanga, dar favorit este PSD, partidul cel mai implicat in scandaluri de coruptie. Tocmai de aceea, tabloul aparent idilic al unei tari ramase inca proeuropene nu reflecta realitatea. Daca Romania rezista in fata populismului, ea sufera de o profunda problema de reprezentativitate, scrie Les Echos, care arata ca ultimii doi lideri ai PSD, Liviu Dragnea si Victor Ponta, au probleme in justitie. Victoria PSD n-ar face decat sa franeze lupta anticoruptie, puncteaza cotidianul francez.

Agentia germana DPA scrie, la randul ei, ca alegerile din Romania reprezinta mai degraba un referendum pe tema coruptiei decat o cursa politica. A fost lupta anticoruptie suficient de dura? In alegerile parlamentare de duminica, alegatorii sunt asteptati sa trimita un semnal guvernului in legatura cu aceasta chestiune, arata DPA. Nicio alta problema nu a dominat mai mult campania, ceea ce nu este surprinzator, din moment ce sentimentul larg raspandit este ca politicienii candideaza doar pentru a-si umple buzunarele. Procurorii au trimis in judecata mii de oficiali in ultimele luni, dar nu este clar daca asta va fi suficient pentru a mentine electoratul de partea anticoruptiei, noteaza agentia germana de presa.

Agentia AFP, preluata de presa franceza, scrie ca social-democratii, sustinuti de un electorat rural si in varsta, sunt favoritii alegerilor legislative de duminica, desi in urma cu un an au fost alungati de la putere, sub presiunea strazii, in urma unor acuzatii de coruptie care au rabufnit dupa incendiul din clubul Colectiv, soldat cu 64 de morti.

Eliberat de interferente politice, parchetul anticoruptie, o institutie respectata, la originea a zeci de anchete, se teme de o reducere a marjei sale de manevra, dupa acest scrutin, scrie AFP. Primul test pentru vointa partidelor politice de a respecta sau nu regulile ar urma sa intervina inca de la formarea noului guvern, mentioneaza agentia franceza de presa.

In fata unui electorat dezgustat, din care mai putin de jumatate ar urma, potrivit sondajelor, sa mearga la urne, campania electorala a fost dominata de o tenta populista, majoritatea candidatilor promitand cresteri spectaculoase de salarii si pensii, asortate cu scaderi de taxe.

Iesita dintr-o severa recesiune, Romania mizeaza pe o crestere de 4,8 la suta anul acesta, cea mai puternica din UE. Insa un locuitor din patru traieste in saracie si trei milioane de romani, dintr-o populatie totala de 20 de milioane, au parasit tara pentru a lucra in strainatate. Pentru prima data in aceasta tara traditional eurofila, care a incasat 26 de miliarde de euro ajutoare nete de la aderarea sa la UE in 2007, unii candidati au cerut Bucurestiului sa iasa „de sub tutela Bruxelles-ului”, pentru a-si promova propriile interese, noteaza France-Presse.

Agentia Reuters remarca faptul ca sentimentul care a dominat campania electorala din Romania este cel al unei resemnari epuizante in fata saraciei cronice si a promisiunilor neonorate ale politicienilor pentru reforma si investitii intr-o infrastructura lasata de izbeliste. Materialul pe care agentia il publica pe site este ilustrat cu o vaca ce paste printre buruienile crescute in apropierea unor blocuri ceausiste din Bucuresti.

Agentia Reuters publica de cateva zile interviuri cu personaje-cheie ale alegerilor din Romania. Intr-un interviu cu Nicusor Dan, scrie ca matematicianul devenit activist civic i-a atras pe tineri si pe alegatorii educati, care s-au saturat de reformele niciodata terminate, de coruptie si nepotismul ce persista de la caderea comunismului, in 1989. Insa in egala masura, lipsa de experienta politica a USR poate constitui si o slabiciune.

Agentia prezinta pe larg contextul in care Nicusor Dan si-a facut loc in peisajul politic, de la decaderea arhitectonica a Bucurestiului la incendiul de la Colectiv si mentioneaza ca partidul sau ar putea juca un rol insemnat in formarea unei aliante de dreapta.

Agentia i-a luat un interviu si premierului Dacian Ciolos, care spune ca politicienii fac promisiuni nerealiste ce alimenteaza populismul, iar alegatorii risca sa nu mai inteleaga nevoia de reforme. In timpul mandatului sau de premier tehnocrat, guvernul a imbunatatit transparenta cheltuielilor publice, a inceput implementarea unei strategii antisaracie si a intarit masurile pentru cresterea mobilitatii fortei de munca. A deblocat, de asemenea, lucrarile la santierele pentru autostrazi, explica Reuters.

Economistii internationali avertizeaza ca un guvern PSD – partidul dat ca favorit in sondaje – ar putea genera frictiuni cu Uniunea Europeana pe tema cheltuielilor bugetare, noteaza totodata Reuters.

Reuters prezinta planurile bugetare ale PSD si mentioneaza ca o crestere a cheltuielilor sociale in 2017 ar fi compensata, in viziunea acestui partid, de taieri ale bugetelor ministeriale, astfel ca partidul mizeaza pe o crestere economica in 2017 de 5,5 la suta. PSD a guvernat timp de 17 ani Romania de la caderea comunismului, in diverse coalitii.

La randul sau, agentia Associated Press, preluata de ABC News, scrie despre alegerile din Romania pornind de la un reportaj realizat la Dambu, un sat in care oamenii sunt mai degraba preocupati de cum sa-si castige existenta de pe o zi pe alta si pe care nu-i deranjeaza faptul ca Liviu Dragnea are o condamnare.

Cotidianul La Libre Belgique scrie despre cum a aparut USR intr-o tara in care „dezgustul pentru o clasa politica perceputa ca fiind corupta, necinstita si incompetenta nu inceteaza sa se amplifice”. Cu o finantare care se bazeaza pe donatii, cu fete noi, de diverse sensibilitati politice, si cu liste din care sunt excluse persoanele cu trecut judiciar, USR este un OZN pe scena politica romaneasca, noteaza publicatia belgiana.

Si Le Monde publica un articol care se intituleaza „Romania: coruptia, frana in calea dezvoltarii” si care se intreaba daca Romania isi va alege liderii intorcandu-se catre trecut. Chiar daca au fost instituite reforme discrete pentru a combate coruptia endemica, cetatenii nu le simt, noteaza cotidianul francez.

The Guardian noteaza, in schimb, ca USR, un partid anticoruptie, ar putea obtine un rol-cheie in formarea viitorului guvern, iar o alianta de dreapta ar putea periclita victoria spre care sondajele arata ca se indreapta PSD. „Un nou partid, Uniunea Salvati Romania, fondat in urma cu numai sase luni pentru a lupta impotriva coruptiei, nepotismului si ineficientei endemice din viata publica a Romaniei de la caderea lui Ceausescu, le-ar putea strica sarbatoarea”, scrie The Guardian.

Viitorul guvern va trebui sa gaseasca un echilibru intre nevoia de investitii in infrastructura neglijata a tarii si presiunea populara enorma pentru cresterea salariilor si pensiilor, mentioneaza cotidianul britanic. Alte prioritati ar fi incurajarea tinerilor medici sa ramana in tara si convingerea profesorilor si a altor angajati ai sectorului public sa se mute in zonele cele mai dezavantajate ale tarii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: