Presa lui Erdogan acuza: „Aceasta tara a incercat sa il UCIDA pe presedintele nostru”

externe

Ibrahim Karagul, redactorul-sef al publicatiei Yeni Safak, cunoscuta pentru sustinerea constanta acordata lui Erdogan, sustine intr-un editorial ca Statele Unite au planuit lovitura de stat din Turcia si ca au incercat sa il ucida pe presedinte.

„Administratia SUA  a pus la cale o lovitura de stat in Turcia prin intermediul organizatiei teroriste a lui Gulen si a incercat sa provoace un razboi civil, sa faca in asa fel incat oamenii sa se ucida intre ei. Statele Unite sunt cele care au organizat si pus in aplicare tentativa de puci. Acesti generali, acesti tradatori si-au primit instructiunile de la Gulen, care la randul sau a executat ordine din partea celor care au planuit interventia. SUA, care protejeaza o organizatie terorista, trebuie declarata tara care sustine terorismul. Aceasta tara, care inca deruleaza operatiuni in tara noastra prin intermediul lui Gulen, a mitraliat civilii prin intermediul teroristilor lui Gulen”, a scris Karagul, citat de The Washington Post.

Ambasadorul SUA in Turcia, John Bass, a declarat luni ca relatarile din mass-media si comentariile unor oficiali care sugereaza ca Statele Unite ar fi sprijinit tentativa de lovitura de stat impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan sunt ‘categoric neadevarate’, el estimand ca astfel de speculatii dauneaza prieteniei dintre aliatii NATO, transmite agentia Reuters, citata de Agerpres.

Presedintele Erdogan si alti responsabili turci au sustinut ca in spatele tentativei de lovitura de stat se afla predicatorul islamist Fethullah Gulen, care s-a autoexilat de mai multi ani in statul american Pennsylvania.

De asemenea, ministrul turc al muncii si alti responsabili turci de rang inalt au sugerat in declaratiile lor ca tentativa de lovitura de stat a fost orchestrata de SUA.

Autoritatile turce au cerut Statelor Unite sa-l extradeze pe Gulen, dar secretarul american de stat John Kerry le-a cerut sa furnizeze dovezi care sa ateste acuzatiile fata de acesta.

Intr-o declaratie postata pe website-ul ambasadei SUA la Ankara, ambasadorul John Bass mentioneaza ca Washingtonul este dispus sa ofere Turciei asistenta in investigarea tentativei de lovitura de stat si ca va lua in considerare orice solicitare de extradare daca se intrunesc conditiile legale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: