Presa straina, impresionata de cel mai mare protest din Romania ultimilor 25 de ani: „Guvernul tace de marti seara”

news

Guvernul social-democrat din Romania s-a confruntat miercuri seara cu manifestatii de o rara amploare in intreaga tara unde sute de mii de persoane au denuntat decizia sa de a relaxa legislatia anticoruptie, initiativa criticata, de asemenea, in strainatate, transmit AFP, EFE si Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit EFE, care citeaza TVR, vreo 100.000 persoane au infruntat temperaturile negative in Piata Victoriei din capitala, in fata sediului guvernului, strigand, printre altele, „Hotii!”, „Rusine!”, „Demisia!”. A fost cea mai masiva manifestatie din Bucuresti din ultimii 25 de ani, dupa revenirea la democratie, adauga AFP, iar Reuters apreciaza ca numarul participantilor a fost intre 130.000 si 150.000.

Protestatarii au iesit in numar mare si in orasele din provincie, la Cluj-Napoca (25.000, potrivit unui corespondent al AFP), Timisoara (vest, circa 15.000), Sibiu (centru, aproximativ 20.000), precum si in alte vreo 55 localitati de dimensiuni mai mici, noteaza Reuters.

Majoritatea protestatarilor sunt tineri, mai scrie EFE, care subliniaza ca manifestatiile s-au desfasurat pasnic.

Adoptarea neasteptata, marti seara, a unei ordonante de urgenta ce ar feri oamenii politici de unele puneri sub acuzare a determinat iesirea in strada, in miezul noptii, a mii de romani, la o luna de la instalarea guvernului Sorin Grindeanu.

Executivul, tacut de marti seara, sustine ca doreste sa descongestioneze inchisorile si sa se puna in conformitate cu Curtea Constitutionala care a invalidat in 2016 aproximativ 60 de articole din Codul Penal, potrivit AFP.

Partidul Social Democrat (PSD) se confrunta cu o noua criza politica dupa ce a fost nevoit sa paraseasca puterea la sfarsitul lui 2015 sub presiunea strazii in urma unui dramatic incendiu izbucnit in clubul de noapte Colectiv din Bucuresti.

„Era timpul ca oamenii sa se trezeasca si sa inceteze sa mai accepte atatea abuzuri”, a declarat pentru AFP Daniela Crangus (31 de ani), specialista in informatica, participanta la mitingul din capitala. Bianca, alta tanara in varsta de vreo 30 de ani, a acuzat „pasi inapoi” in domeniul luptei impotriva coruptiei.

Aceeasi temere a fost exprimata de mai multe cancelarii occidentale. Demers inedit, ambasadele Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Frantei, Olandei si Belgiei au dat publicitatii miercuri o declaratie comuna in care isi exprima „profunda ingrijorare” dupa adoptarea, sub nasul parlamentului, a acestei ordonante care „submineaza” progresele in lupta impotriva coruptiei si, potrivit Reuters, submineaza reputatia internationala a Romaniei si pozitia sa in cadrul UE si NATO.

Justitia romana s-a aratat impotriva acestei revizuiri, in timp ce Comisia Europeana si-a exprimat „marea sa ingrijorare”. Opozitia de centru-dreapta a anuntat ca va depune o motiune de cenzura, adauga EFE.

In aceasta tara saraca din UE, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a obtinut in ultimii ani condamnarea a numerosi parlamentari si oameni de afaceri, lansand investigatii in toate zonele si atragandu-si critici pentru puterea sa presupusa excesiva.

Randurile PSD, aproape constant la putere dupa caderea comunismului, au fost deosebit de lovite de aceste anchete, subliniaza AFP.

La legislativele din decembrie, dupa un an de guvernare tehnocrata, acest partid, care se bucura de o solida baza electorala in mediul rural si urban mic, a semnat revenirea in forta in parlament si demarat o coabitare tensionata cu presedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis.

Tensiunea a sporit dupa ce guvernul a prezentat proiectele sale legislative de revizuire a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, in urma cu aproape zece zile, declansand primele manifestatii. Klaus Iohannis a apreciat ordonantele ca fiind „inacceptabile”, un „scandal” si se bazeaza pe Curtea Constitutionala pentru invalidarea lor.

Textul reduce pedepsele pentru mai multe infractiuni si face ca abuzul de putere, un capat de acuzare frecvent, pasibil de pedepse cu inchisoarea numai daca provoaca un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei (44.000 de euro).

Ordonanta ar urma sa ii permita in special liderului PSD, Liviu Dragnea, sa scape de principalul capat de acuzare vizandu-l intr-un proces care s-a deschis marti pentru doua angajari fictive in perioada 2006-2013, scrie Reuters. Liviu Dragnea isi dorea postul de premier, dar a fost nevoit sa renunte din cauza unei condamnari la doi de ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala.

Pe de alta parte, guvernul a mai supus parlamentului un proiect de gratiere vizand aproape 2.500 de detinuti care cu pedepse de pana la cinci ani de inchisoare, de care ar putea beneficia oameni politic deja condamnati.

Initiative care nu au „nimic secret, ilegal sau imoral”, a replicat ministrul justitiei, Florin Iordache, intr-un mesaj postat miercuri pe contul sau de Facebook, mai scrie AFP.

Foto: Dan Mihai Balanescu

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: