Presa: SUA si Rusia s-au inteles. Siria va fi IMPARTITA in trei, vor aparea trei noi STATE

externe

Americanii si rusii au cazut de acord asupra unui plan de „descentralizare” a Siriei, daca acordul de incetare a focului nu va fi respectat sau nu va avea efect. Siria ar urma sa fie impartita in trei state mai mici.

Politica Statelor Unite in Siria s-a schimbat in ultimele luni. Secretarul de stat John Kerry a propus adoptarea unui plan B daca incetarea focului nu va duce la rezultatele dorite. Rusia si SUA au cazut de acord asupra incetarii focului pe o perioada de doua saptamani, incepand de vineri, pentru a facilita o tranzitie politica in Siria.

Planul propus de Kerry, conceput de Philip Gordon, fost consilier al lui Obama, prevede divizarea Siriei in trei parti, care apoi vor forma trei noi state, scrie publicatia Yeni Safak.

Deja Siria este divizata in trei mari regiuni. Una are capitala la Damasc, controlata de regimul Assad, apoi este o alta mare regiune distincta in nord, dominata de kurzi, si ultima, cea din mijloc, majoritar sunita, care este acum in mainile celor de la ISIS.

zone

Potrivit publicatiei turcesti, Rusia a acceptat planul propus de americani si va permite kurzilor sa isi largeasca teritoriul si sa isi stabileasca propria administratia la granita cu Turcia.

Un alt plan de impartire a Siriei apartine celebrului think-tank american Rand Corporation, care sugereaza impartirea Siriei in patru zone.

Incetarea foculului nu este respectata. Avioane de vanatoare au atacat, duminica dimineata, sase orase din provincia Alep din vestul Siriei, anunta Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, la o zi dupa intrarea in vigoare a armistitiului de incetare a ostilitatilor, potrivit Reuters.

Insurgentii sirieni sustin ca atacurile au fost efectuate de catre avioane de vanatoare ruse in sprijinul guvernului de la Damasc, insa Observatorul Sirian care monitorizeaza conflictul spune ca apartenenta avioanelor nu este clara.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: