Presat de Gadea la Antena 3, Tudorel Toader ofera noi detalii despre evaluarea pe care o face acum in privinta DNA si a Parchetului General

news

Realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei”, Mihai Gadea, i-a cerut din nou ministrului Justitiei sa spuna ce are de gand sa faca in privinta „abuzurilor” din Justitie. Tudorel Toader a raspuns ca va oferi raspunsul „intr-un termen scurt”.

Gadea i-a prezentat ministrului cazul a trei judecatoare din Oradea, Florica Roman, Denisa Vidican si Raluca Beatrix Cuc, trimise in judecata de DNA, la adresa carora procurorul DNA a emis recent o ordonanta de clasare a acuzatiilor. Acestea erau acuzate de trafic de influenta, favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu.

Dupa ce a prezentat cazul dintr-o perspectiva lacrimogena, Gadea i-a cerut ministrului sa comenteze aceasta situatie.

„Voi face evaluarea Ministerului Public si din cealalta perspectiva si intr-un termen scurt va dau raspunsul. Cum ramane cu cei condamnati si achitati, cum ramane cu banii pe care cet roman ii plateste la CEDO in conditiile pe care le stiti…

Sistemul judiciar din Romania scartaie din toate incheieturile. Nimeni nu poate peste noapte sa puna lucrurile pe fagasul normal. Lucrurile trebuie facute temeinic pentru ca lucrurile sa functioneze normal”, a declarat Toader la Antena 3.

Tudorel Toader a declarat la inceputul lunii aprilie ca va incepe un audit la toate marile unitati de parchet, DNA, DIICOT si Parchetul General, pentru a se face verificari privind managementul institutiilor.

„Eu am facut acea evaluare, pe care articolul 132 din Constitutie mi-o permitea, ca si eu consideram ca e un derapaj, dar nu am uitat ca legea 303 permite evaluarea procurorilor pe fond si voi dispune un audit extern care sa verifice nu DNA si Parchetul General, ci si DIICOT, pentru ca procurorii din Romania, cei 2 650 procurori, functioneaza in structurile de baza. Atunci ar fi nedrept sa te duci la unii si sa-i ocolesti pe altii. Intr-un timp pe care nu l-am stabilit voi dispune un autit extern la DNA, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si DIICOT. (..) Evaluarea care ii revine in competenta ministrului Justitiei nu a fost una superficiala ci de raportare a Ministerului Public la limitele competentelor constitutionale. O evaluare corecta presupune ambele proceduri, de raportare la Constitutie si de evaluare a managementului”, a declarat ministrul Toader la Antena 3.

Ministrul Justitiei a dat exemple de arii din activitatea celor trei Parchete care vor fi verificate, facand trimitere la timpul de solutionare a unui dosar, numarul de inculpati, de arestati, de achitari si de condamnari la CEDO.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: