Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul sau va putea fi anulat de Parlament

externe

salome zurabisvili, georgia

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind „influenta straina”, aprobata saptamana aceasta de parlamentul de la Tbilisi, in ciuda unui amplu protest al opozitiei, scrie Reuters.

Legea respectiva impune organizatiilor care primesc peste 20% din finantare din strainatate sa se inregistreze ca „agenti de influenta straina”, in conformitate cu o lege similara din Rusia.

Acest veto era asteptat, dar Parlamentul are inca posibilitatea de a-l anula prin votarea din nou a textului.

Opozitia georgiana si tarile occidentale vad in aceasta lege riscul unui derapaj autoritar. Uniunea Europeana a avertizat ca ea ar constitui un obstacol in calea aderarii la UE pentru Georgia, tara candidata din 2022, argumente reluate de Salome Zurabisvili.

„Astazi am respins prin veto legea rusa. Aceasta lege este ruseasca in esenta si spirit”, a declarat ea in cadrul unui briefing de presa, citata de agentia de presa rusa TASS. „Contrazice Constitutia noastra si toate standardele europene si, prin urmare, reprezinta un obstacol pe drumul nostru european”, a adaugat ea. „Aceasta lege trebuie sa fie abrogata”.

Partidul de guvernamant sustine ca aceasta lege este necesara pentru a imbunatati transparenta finantarii ONG-urilor si pentru a proteja tara de interferente externe.

 

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: