Presedintele actioneaza in forta. Melescanu confirma ca se va prezenta la Cotroceni pentru a oferi explicatii privind atitudinea Guvernului fata de intiativa UE legata de Israel

politica

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, se va prezenta marti, de la ora 11.00, la Palatul Cotroceni pentru a prezenta presedintelui explicatii privind blocarea acordului UE in privinta mutarii ambasadelor la Ierusalim.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca il va invita pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, pentru a ii explica pozitia adoptata de reprezentantii Romaniei la discutia de la nivelul Serviciului European de Actiune Externa al UE privind mutarea reprezentantelor diplomatice in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

El a mai subliniat ca ambasada Romaniei nu poate fi mutata la Ierusalim fara acordul sau.

„In ceea ce priveste cea mai recenta speta, declaratia care a fost pregatita de Serviciul de Actiune Externa al UE, o sa il chem pe ministrul de Externe, ca sa imi explice ce si cum s-a discutat si care a fost motivatia pentru masura care s-a luat. In privinta mutarii ambasadei nu s-a facut absolut niciun pas, in nicio directie. Ambasada nu poate fi mutata fara acordul meu. Punct! Indiferent cine ce spune”, a declarat Iohannis.

Presedintele a precizat ca prin blocarea declaratiei Serviciului European de Actiune Externa, Romania este „readusa in marginea Uniunii”, in ciuda faptului ca romanii nu isi doresc abordari euro-sceptice sau anti-europene. El a mai apreciat ca PSD are o guvernare „contraperformanta”, „dupa ureche”.

„Prin blocarea unei declaratii, iata ca dintr-o data Romania este readusa in marginea Uniunii, impreuna cu tari pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenta mai degraba eurosceptica. Vreau sa reamintesc acestor PSD-isti ca romanii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste masuri din ce in ce mai frecvente, anti-europene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernari contraperformante a PSD, aceste masuri risca realmente sa ne scoata din Europa. Asa ceva nu se poate. Nu este admisibil ca PSD, printr-o guvernare dupa ureche, o guvernare nefundamentata, sa ia din ce in ce mai des anumite decizii, care sunt convins ca sunt dictate de la nivelul partidului si nu al Guvernului, si sa ne readuca in marginea Europei. Romanii isi doresc sa fie parte integranta din nucleul Europei. Romanii nu isi doresc sa aiba abordari euro-sceptice sau anti-europene”, a spus el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: