Presedintele Belarusului, vizita de trei zile in China

externe

Presedintele rus Alexander Lukasenko, un aliat apropiat al liderului rus Vladimir Putin, urmeaza sa inceapa, marti, o vizita de stat de trei zile la Beijing, pe masura ce tensiunile geopolitice cresc din cauza invaziei Ucrainei de catre Rusia, potrivit AP.

China spune ca vizita este o „oportunitate de a promova dezvoltarea in continuare a cooperarii globale intre cele doua tari”, dar au existat ingrijorari tot mai mari ca Beijingul ia in considerare sa ofere asistenta militara Rusiei, ceea ce oficialii americani spun ca ar avea consecinte grave.

China a numit acuzatiile SUA „o campanie de calomnie”, spunand ca se angajeaza sa promoveze discutiile de pace si acuzand Washingtonul si aliatii sai ca alimenteaza conflictul furnizand Ucrainei arme defensive.

„SUA nu au dreptul sa arate cu degetul relatiile dintre China si Rusia. Nu vom accepta in niciun caz presiunea si constrangerea SUA”, a declarat luni purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Mao Ning, in cadul unui briefing zilnic.

Beijingul pretinde ca mentine o pozitie neutra in razboi, dar a spus, de asemenea, ca are o „prietenie fara limite” cu Rusia si a refuzat sa critice invazia Moscovei sau chiar sa o numeasca asa. A acuzat SUA si NATO ca au provocat conflictul si a condamnat sanctiunile impuse Rusiei si entitatilor considerate ca ajuta efortul sau militar.

Saptamana trecuta, aceste sanctiuni au fost extinse pentru a include o companie chineza cunoscuta sub numele de Spacety China, care a furnizat imagini prin satelit ale Ucrainei afiliatilor grupului Wagner. O filiala a Spacety China din Luxemburg a fost, de asemenea, vizata.

Belarus a sustinut puternic Moscova si a permis ca teritoriul sau sa fie folosit ca teren de asteptare pentru invazia initiala a Ucrainei in urma cu un an. Belarus continua sa gazduiasca trupe rusesti, avioane de razboi si alte arme.

China a pastrat de multa vreme legaturi stranse cu Lukasenko, care este presedinte al Belarusului de la crearea functiei in 1994. Lukasenko a zdrobit protestele din 2020 pentru realegerea sa intr-un vot pe care opozitia si tarile occidentale il considera fraudulat.

In ciuda brutalitatii sale, suprimarea lui Lukasenko nu pare sa fi pus capat tuturor activitatilor opozitiei.
Duminica, gherilele din Belarus au atacat o baza aeriana militara care gazduieste avioane de razboi rusesti in afara capitalei Belarusiei, Minsk, potrivit activistilor.

Organizatia de opozitie din Belarus BYPOL, a anuntat, pe un canal de mesagerie online condus de activisti, ca o aeronava A-50 de avertizare timpurie si control a fost grav avariata in atacul de la baza Machulishchy de langa Minsk. Activistii nu au furnizat nicio dovada care sa sustina afirmatiile, care nu au putut fi verificate in mod independent. Oficialii belarusi si rusi nu au facut niciun comentariu, dar Lukasenko i-a indemnat luni pe inalti oficiali din armata si securitate sa inaspreasca disciplina.

Tot luni, procurorii au cerut pedepse de 19 ani de inchisoare pentru liderii opozitiei exilati Sviatlana Tsikhanouskaya si Pavel Latushka, precum si amenzi de 15.000 de dolari, respectiv 10.000 de dolari, pe fondul unei represiuni continue asupra disidentei in fosta republica sovietica.

Cinci persoane din opozitie sunt judecate in lipsa la Minsk sub acuzatia de conspiratie pentru rasturnarea guvernului, crearea si conducerea unui grup extremist, incitarea la ura si prejudiciul securitatii nationale. Procuratura a cerut si pedepse de 12 ani pentru Maryya Maroz, Volha Kavalkova si Siarhei Dylevski.

Toti cei cinci au parasit Belarus in urma protestelor in masa fara precedent din 2020.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: