Presedintele brazilian da Silva cere negocieri pentru pace in Ucraina care sa includa si Rusia

externe

imunitate,, Vladimir Putin, Tribunalul Penal International, Lula da Silva

Presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, si-a aparat propunerea pentru discutii de pace intre Rusia si Ucraina, intr-un apel cu omologul sau rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al presedintiei braziliene, transmite Reuters.

Consilierul special al lui Lula, Celso Amorim, a semnat deja, impreuna cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, o declaratie prin care cere negocieri „recunoscute atat de Rusia, cat si de Ucraina”.

In Elvetia se pregateste, la initiativa Kievului, fara Moscova, o conferinta privind pacea in Ucraina care va avea loc in weekend.

Rusia, care pretinde pentru a negocia recunoasterea de catre Kiev a anexarii teritoriilor pe care le ocupa, a afirmat in mai multe randuri ca organizarea unui summit fara participarea sa „nu are niciun sens” si a criticat „formula de pace” propusa de presedintele Volodimir Zelenski, care prevede in special retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, reparatii financiare si crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe responsabilii rusi, arata AFP, preluata de Agerpres.

„Pozitia noastra este ca orice discutie de pace trebuie sa implice ambele parti. Modelul cu o parte a fost deja incercat in timpul acestui conflict, fara rezultat”, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica braziliana.

Presedintele celei mai mari tari din America Latina a starnit controverse in mai multe randuri, afirmand ca responsabilitatea pentru conflictul din Ucraina este impartita, chiar daca a condamnat invazia rusa.

Da Silva va calatori in Europa saptamana aceasta pentru o reuniune a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), joi la Geneva, inainte de a lua imediat parte la summitul G7 din Italia, insa nu va merge si la summitul privind Ucraina care va avea loc sambata si duminica la Burgenstok, in Elvetia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: