Presedintele CCR, fost propagandist de frunte: „In jurul Partidului Comunist Roman se realizeaza unirea si coordonarea intregului popor”. Acum e PSD

politica

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Valer Dorneanu, a scris la inceputul anilor ’80 o carte de propaganda comunista plina de citate din indicatiile lui Nicolae Ceausescu, informeaza Romania libera.

In 1981, la Editura Politica aparea volumul „Participarea sindicatelor la elaborarea si aplicarea legislatiei muncii“, care (potrivit indicatiilor de pe coperta) fusese elaborat „in sprijinul activitatii organizatiilor de partid, de masa, obstesti si a consiliilor oamenilor muncii”. Lucrarea de 110 pagini este semnata de Valer Dorneanu si Mihail Albici (jurist de profesie). Jumatate din volum contine „extrase din principalele acte normative care se refera la activitatea sindicatelor”.

Prima fraza din „Cuvantul inainte” este: „Partidul (Comunist Roman n.r.) nostru a acordat si acorda o atentie deosebita dezvoltarii democratiei socialiste, considerand-o ca o latura esentiala a constructiei socialiste. In acest sens, tovarasul Nicolae Ceausescu sublinia ca ‘democratia socialista constituie nu numai o parte inseparabila a socialismului, ci si o necesitate obiectiva pentru faurirea cu succes a noii oranduiri sociale. Esenta democratiei socialiste consta in asigurarea tuturor conditiilor pentru exercitarea de catre popor a dreptului sau suveran de a participa la conducerea treburilor tarii, in antrenarea maselor largi populare si inflorirea societatii socialiste’”.

Valer Dorneanu aminteste ca „in lumina orientarilor si indicatiilor secretarului general al partidului, sub directa sa indrumare, in tara noastra s-a dezvoltat un adevarat sistem de conducere democratica a tarii de catre popor, ale carui organisme functioneaza… ca un mecanism unitar, sub conducerea Partidului Comunist Roman”.

Scrisa in anii ’80, cartea sustine ca „in jurul Partidului Comunist Roman se realizeaza unirea si coordonarea intregului popor in procesul de faurire a societatii socialiste multilateral dezvoltate”. Deformarea realitatii se face cu un nou citat din Ceausescu: „Sindicatele sunt chemate sa asigure indeplinirea neabatuta a rolului istoric al clasei muncitoare in conducerea societatii, in asigurarea bunastarii materiale si spirituale a intregului popor”.

Nimic nu se putea infaptui in afara partidului, dar autorii ne asigura ca „cetatenii din Republica Socialista Romania au dreptul de a se asocia prin libera lor adeziune”, dar – atentie – in activitatea sindicatelor, ca „in orice domeniu de activitate, PCR, isi exercita rolul de forta politica conducatoare”. Altfel, „sindicatele militeaza pentru dezvoltarea constiintei socialiste a membrilor sai… dezvoltarea unei opinii de masa impotriva celor care nesocotesc aceste principii, disciplina socialista, legile tarii”. Deocamdata, nimic despre lupta pentru drepturile salariale si conditii mai bune pentru muncitori.

In CV-ul sau postat pe pagina Curtii Constitutionale a Romaniei, Valer Dorneanu mentioneaza ca a scris “15 monografii si are peste 55 de studii si contributii stiintifice”.

Valer Dorneanu a fost numit presedintele Curtii Constitutionale in iulie 2016. Este licentiat al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. A urmat cursuri postuniversitare de drept civil si dreptul muncii la Universitatea Bucuresti (1987). A predat la Universitatea „Spiru Haret“, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea „Nicolae Titulescu“.

A fost procuror intre 1967 si 1974, apoi expert pe probleme de legislatia muncii la Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania (1974-1980), organizatie sub egida careia a aparut cartea mai sus mentionata. Dorneanu a fost procuror la Directia recursuri extraordinare civile la Procuratura Generala (1980-1985), consilier la Consiliul Legislativ (1985-1989). Dupa Revolutie, a fost deputat, presedinte al Camerei Deputatilor si ministru PSD pentru Relatia cu Parlamentul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: