Presedintele Cehiei a ajuns la terapie intensiva, a doua zi dupa alegeri. Aliatul sau, miliardarul Andrej Babis, a pierdut alegerile

externe

Presedintele ceh Milos Zeman se afla sub tratament la unitatea de terapie intensiva a unui spital militar din Praga, a anuntat duminica directorul acestui spital, dupa ce in cursul diminetii seful statului a fost internat de urgenta, relateaza agentiile internationale de presa, citate de Agerpres.

Directorul spitalului militar central din Praga a declarat ca Zeman este tratat pentru complicatiile survenite in urma unei afectiuni cunoscute, dar a refuzat sa precizeze diagnosticul. ”Nu am autorizatie din partea presedintelui sa comunic diagnosticul”, a declarat directorul spitalului. Este cunoscut insa cu presedintele ceh, in varsta de 77 de ani, sufera de mai multe afectiuni, printre care si o neuropatie diabetica din cauza careia este nevoit sa de deplaseze intr-un scaun rulant.

Spitalizarea sa survine a doua zi dupa alegerile legislative, incheiate cu infrangerea partidului ANO al premierului in exercitiu Andrej Babis, in pofida previziunilor dinaintea scrutinului care-l dadeau pe acesta castigator. Inainte sa fie transportat la spital, Zeman a avut o scurta discutie cu Babis.

Seful statului este cel care desemneaza premierul dupa alegeri, iar spitalizarea sa ar putea complica evolutiile post-electorale. Daca postul de presedinte devine vacant, prerogativele acestuia sunt preluate de presedintele Camerei Deputatilor.

Zeman, un politician social-democrat, a dat de inteles inaintea alegerilor ca doreste sa-l desemneze premier tot pe vechiul sau aliat Babis, desi partidul acestuia a incheiat alegerile pe pozitia a doua si o alianta de centru-dreapta clasata pe primul loc poate forma o majoritate cu alte doua formatiuni.

Conform rezultatelor cvasi-finale, aceasta alianta de centru-dreapta alcatuita din Partidul Democratic Civic TOP 09 si Uniunea Crestin-Democrata a obtinut 27,78% din voturi, asigurandu-si 72 de mandate in legislativ, in timp ce ANO are 27,14% si 71 de mandate. Impreuna cu Partidului Piratilor (antisistem) si cu miscarea centrista a Primarilor si Independentilor (STAN), respectiva alianta poate forma o coalitie care sa detina 108 din cele 200 de mandate in legislativ.

Mai mult despre: ,

Comentarii: