Presedintele Cehiei, cu autobuzul la munca: „Nu este populism, a facut asta si inainte de alegeri si o face in mod regulat”

externe

Presedintele Cehiei, Petr Pavel, a fost fotografiat zilele acestea intr-un mijloc de transport in comun. Imaginile au ajuns in curand virale pe retelele de socializare.

ā€žPresedintele Cehiei, mergand cu autobuzul la muncaā€, a publicat Visegrad24.

Mai multi utilizatori de Twitter au sustinut ca este un caz de ā€žpopulismā€, insa un ceh a replicat ca nu este pentru prima data in care fostul general merge cu autobuzul: ā€žNu este populism, a facut asta si inainte de alegeri si o face in mod regulatā€.

Petr Pavel este un erou al razboiului din fosta Iugoslavie, in timpul caruia el a ajutat inclusiv la eliberarea unor soldati francezi. Ulterior el a devenit sef al Statului Major ceh si a exercitat in perioada 2015-2018 functia de presedinte al Comitetului Militar al NATO, fiind astfel cel mai inalt responsabil militar al Aliantei Nord-Atlantice.

Pavel, in varsta de 61 de ani, a fost comandantul armatei cehe si presedinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani; a trecut in retragere in 2018, dupa o cariera in fortele armate in cursul careia a fost decorat inclusiv cu crucea militara a Frantei pentru curaj in misiunile de mentinere a pacii in fosta Iugoslavie, in anii 1990.

In alegerile prezidentiale din ianuarie, el l-a invins pe fostul premier populist Andrej Babis, promitand ca va ancora ferm Cehia in Uniunea Europeana si in Alianta Nord-Atlantica, spre deosebire de predecesorul sau Milos Zeman, care incercase sa stranga legaturile cu Rusia si China.

In politica, Pavel s-a manifestat ca social-liberal si a candidat ca independent, obtinand ulterior sprijinul guvernului de centru-dreapta de la Praga. El a transmis electoratului un mesaj de unitate, cu totul diferit de cel al lui Zeman, care s-a retras miercuri dupa ce a fost sef al statului zece ani. Fostul general a sustinut de asemenea fara rezerve Ucraina in razboiul cu fortele invadatoare ruse.

Presedintele Cehiei nu are multe responsabilitati curente, insa este cel care desemneaza prim-ministrul si conducerea bancii centrale; are atributii in politica externa si o mare influenta asupra opiniei publice, putand astfel orienta politicile guvernamentale.

Una din aceste politici este cea referitoare la adoptarea euro ca moneda a Cehiei ā€“ subiect asupra caruia mai multe guverne succesive de la Praga nu au insistat. Pavel sustine inlocuirea coroanei cehesti cu moneda unica europeana.

Noul presedinte are pozitii progresiste si in alte privinte, cum ar fi cea privind casatoriile homosexuale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: