Categories: externe

Presedintele Chinei avertizeaza ca SUA si China pot fi doar adversari sau parteneri, nu exista cale de mijloc: „Am avut intotdeauna o intrebare in minte: cum sa dirijez nava gigantica a relatiilor dintre China si SUA departe de stancile si bancurile de nisip ascunse”

Statele Unite si China trebuie sa aleaga intre a fi adversari sau parteneri, a declarat presedintele chinez Xi Jinping in fata unor directori americani din domeniul tenologiei, miercuri seara, la San Francisco, relateaza CNBC.

Xi a vorbit la un dineu in San Francisco, dupa intalnirea sa cu presedintele american Joe Biden, cu cateva ore mai devreme, in marja conferintei de cooperare economica Asia-Pacific.

„Am avut intotdeauna o intrebare in minte: cum sa dirijez nava gigantica a relatiilor dintre China si SUA departe de stancile si bancurile de nisip ascunse, sa o navighez printre furtuni si valuri fara sa ma dezorientez, sa pierd viteza sau chiar sa am o coliziune?”, a spus Xi, potrivit unei redactari in limba engleza a discursului sau in mandarina.

„In acest sens, intrebarea numarul unu pentru noi este: suntem adversari sau parteneri? Aceasta este problema fundamentala si primordiala”, a spus el.

„Logica este destul de simpla. Daca cineva vede cealalta parte ca pe un concurent principal, ca pe cea mai importanta provocare geopolitica si ca pe o amenintare, aceasta nu va duce decat la elaborarea de politici prost informate, la actiuni gresite si la rezultate nedorite”, a spus Xi.

„China este pregatita sa fie un partener si un prieten al Statelor Unite”, a spus el. „Principiile fundamentale pe care le urmam in gestionarea relatiilor dintre China si SUA sunt respectul reciproc, coexistenta pasnica si cooperarea reciproc avantajoasa”, a mai spus Xi.

Aproape 400 de oameni de afaceri – inclusiv directorul general al Apple, Tim Cook si CEO-ul Qualcomm, Cristiano Amon – oficiali guvernamentali si academicieni au participat la dineul gazduit de Consiliul de afaceri SUA-China si de Comitetul National pentru Relatii SUA-China.

Intr-un discurs de aproximativ 30 de minute, Xi a declarat ca initiativele internationale conduse de China, cum ar fi Belt and Road (Drumul Matasii), sunt deschise participarii SUA, in timp ce Beijingul este pregatit sa se alature initiativelor de cooperare multilaterala propuse de SUA.

„Indiferent de modul in care evolueaza peisajul global, tendinta istorica de coexistenta pasnica intre China si Statele Unite nu se va schimba”, a spus Xi.

In ceea ce priveste conversatiile anterioare cu Biden, Xi a declarat ca „am convenit sa facem lista de cooperare mai lunga si aria cooperarii mai larga”.

Xi a declarat ca China este pregatita sa invite 50.000 de tineri americani sa studieze in tara asiatica in urmatorii cinci ani.

„Este gresit sa privim China, care este angajata in dezvoltarea pasnica, ca pe o amenintare si sa jucam astfel un joc cu suma zero impotriva ei”, a spus Xi. „China nu pariaza niciodata impotriva Statelor Unite si nu intervine niciodata in afacerile sale interne”, a mai spus el.

„China nu are nicio intentie de a provoca Statele Unite sau de a le detrona. In schimb, vom fi bucurosi sa vedem o SUA increzatoare, deschisa, in continua crestere si prospera”, a mai spus el. „In mod similar, Statele Unite nu ar trebui sa parieze impotriva Chinei sau sa intervina in afacerile interne ale Chinei. Ar trebui, in schimb, sa salute o China pasnica, stabila si prospera”, a incheiat Xi.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Primar PSD din Gorj, dupa ce a lovit o femeie cu masina si a fugit: „Eu sunt bine”. Primarul este fan al Moscovei

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Paiusi, este cercetat de politisti dupa ce, duminica, a acrosat…

21 de minute ago

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

3 ore ago

Omul de incredere al lui Alexei Navalnii spune ca „nu va renunta niciodata” la lupta impotriva lui Putin

Leonid Volkov, cel care a fost atacat cu brutalitate in luna martie, spune ca impartaseste…

3 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

3 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

4 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

5 ore ago