Presedintele chinez Xi Jinping a sosit la San Francisco, unde urmeaza sa aiba discutii cu liderul american Joe Biden

externe

Xi Jinping, vizita, San Francisco, Joe Biden, convorbiri

Presedintele chinez Xi Jinping a sosit la San Francisco pe 14 noiembrie pentru prima sa vizita in SUA din 2017.El urmeaza sa se intalneasca a doua zi cu presedintele Joe Biden intr-o locatie nedezvaluita din zona golfului San Francisco si apoi sa participe la summitul anual al forumului de cooperare economica Asia-Pacific (APEC), potrivit Reuters.

Viitorul summit al lui Xi cu Biden marcheaza prima intalnire in persoana dintre liderii americani si chinezi din acest an. Oficialii americani considera ca aceasta este o oportunitate cruciala de a atenua tensiunile in ceea ce este perceput pe scara larga ca fiind cea mai precara rivalitate din lume.

Cu cateva ore mai devreme, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a adresat ministrilor celor 21 de membri ai APEC si a subliniat ca „…angajamentul nostru fata de APEC subliniaza angajamentul de durata al Statelor Unite fata de viziunea pe care am convenit cu totii in Malaezia in 2020: o comunitate Asia-Pacific deschisa, dinamica, rezistenta si pasnica, care sa sporeasca prosperitatea populatiei sale si a generatiilor viitoare”.Katherine Tai, reprezentantul SUA pentru comert, impreuna cu Blinken, a inaugurat sesiunea ministeriala APEC de la San Francisco si a declarat ca reuniunea are loc intr-o perioada de incertitudine si provocari semnificative pentru regiune. Ea a evidentiat cresterea tensiunilor geopolitice, lanturile de aprovizionare vulnerabile si deteriorarea crizei climatice.

Anterior, Biden si-a exprimat intentia de a imbunatati relatiile cu China dupa o perioada de relatii tensionate.El a subliniat obiectivul de a restabili comunicarile regulate intre cele doua superputeri, inclusiv reluarea contactelor intre militari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: