Presedintele chinez, Xi Jinping, spune ca nimeni nu poate opri „reuniunea de familie” cu Taiwan

externe

Presedintele chinez Xi Jinping i-a spus miercuri fostului presedinte al Taiwanului, Ma Ying-jeou, ca interferenta exterioara nu poate opri „reuniunea de familie” dintre cele doua parti ale stramtorii Taiwan si ca nu exista probleme care sa nu poata fi discutate, potrivit Reuters.

De cand guvernul invins al Republicii Chineze a fugit in Taiwan in 1949, dupa ce a pierdut un razboi civil in fata comunistilor lui Mao Zedong, niciun lider taiwanez in serviciu nu a vizitat China.

Ma, presedinte din 2008 pana in 2016, a devenit anul trecut primul fost lider taiwanez care a vizitat China, iar acum se afla la a doua sa calatorie in tara, intr-un moment in care tensiunea militara da in clocot peste stramtoare.

Ma se asteapta sa-l intalneasca pe Xi Jinping de data aceasta, dupa ce l-a intalnit pentru prima data la Singapore la sfarsitul anului 2015 pentru un summit de referinta, cu putin timp inainte ca actualul presedinte din Taiwan, Tsai Ing-wen, sa castige alegerile.

In cadrul intalnirii din Marea Sala a Poporului din Beijing, unde liderii straini poarta in mod normal discutii cu oficiali chinezi de varf, Xi a spus ca oamenii de pe ambele maluri ale stramtorii sunt chinezi.

„Ingerinta externa nu poate opri tendinta istorica de reunire a tarii si a familiei”, a spus Xi, potrivit presei taiwaneze.
Xi nu a detaliat, dar in terminologia chineza referirea la interferenta externa asupra Taiwanului vizeaza in general sprijinul pe care Taipei il primeste din partea tarilor occidentale precum Statele Unite, in special vanzarile de arme care infurie Beijingul.

„Nu exista ranchiuna care sa nu poata fi rezolvata, nicio problema care sa nu poata fi discutata si nicio forta care sa ne poata desparti”, a adaugat liderul chinez.

China nu a renuntat niciodata la posibilitatea de a folosi forta pentru a aduce Taiwanul guvernat democratic sub controlul sau si a intensificat presiunea militara si politica pentru a-si afirma pretentiile de suveranitate.

Ma ia spus lui Xi ca tensiunile au cauzat neliniste in randurile taiwanezilor.

„Daca exista un razboi intre cele doua parti, va fi insuportabil pentru poporul chinez”, a spus Ma, folosind un termen care se refera la oamenii care sunt de etnie chineza, mai degraba decat la nationalitatea lor. „Chinezii de pe ambele maluri ale stramtorii au absolut suficienta intelepciune pentru a gestiona toate disputele in mod pasnic si pentru a evita intrarea in conflict”, a adaugat el.

Comentand intalnirea, Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan, care face politica in China, a declarat ca regreta profund faptul ca Ma nu a transmis public insistenta poporului taiwanez de a apara suveranitatea si sistemul democratic al Republicii China, care ramane numele oficial al Taiwanului.

Beijingul ar trebui sa nu mai intimideze Taiwanul si sa-si rezolve diferentele cu Taipei printr-un dialog respectuos si rational, a adaugat acesta.

Xi Jinping l-a numit pe Ma „domnul Ma Ying-jeou” mai degraba decat „fostul presedinte”, dat fiind ca guvernele chinez si taiwanez nu se recunosc oficial unul pe celalalt. Ma l-a numit pe Xi secretar general al Partidului Comunist.

Tsai si guvernul ei resping pretentiile teritoriale ale Chinei, spunand ca numai locuitorii insulei isi pot decide viitorul.
China spune ca va vorbi cu Tsai doar daca accepta ca ambele parti ale stramtorii fac parte din „o singura China”, ceea ce ea a refuzat sa faca.

Liderul chinez a facut rar observatii publice despre Taiwan in ultimele luni.

Vorbind cu presedintele american Joe Biden la inceputul lunii aprilie, Xi Jinping a indemnat Washingtonul sa traduca „angajamentul lui Biden de a nu sprijini `independenta Taiwanului`” in actiuni concrete.

De asemenea, Xi nu a comentat public alegerile prezidentiale din Taiwan din ianuarie, castigate de actualul vicepresedinte Lai Ching-te, privit de Beijing ca un separatist periculos si care va prelua functia pe 20 mai.

Ma ramane un membru inalt al principalului partid de opozitie din Taiwan, Kuomintang (KMT), care in ianuarie a pierdut alegerile prezidentiale pentru a treia oara consecutiv, dar nu are nicio pozitie oficiala in partid.

KMT pledeaza pentru legaturi stranse cu China si dialog, dar neaga ferm ca este pro-Beijing.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: