Presedintele CJUE a vorbit la Curtea Constitutionala a Romaniei despre casatoriile gay de fata cu Patriarhul Daniel – Video

news

In discursul sau in fata Parlamentului si a unor oficiali ai statului roman, cu ocazia sarbatoririi centenarului Constitutiei din 1923, Presedintele Curtii Europene de Justitie, Koen Lenaerts, a dedicate o mare parte din cuvantare recunoasterii de catre Romania a casatoriilor gay, a dreptului acestora la o viata privata si de familie. In primul rand din sala se afla si patriarhul Daniel.

Koen Lenaerts a dat mai multe exemple de state in care minoritatile de toate felurile sunt private de drepturi desi la baza Uniunii Europene stau democratia, domnia legii si drepturile omului. In acest context, presedintele CJUE a dat exemplu de cuplu de homosexuali care au fost persecutati in Rusia, cu ani in urma. Ei s-au adresat CJUE care a chestionat Rusia in problema in cauza.

“Raspunsul Rusiei a fost ca cea mai mare parte a populatiei sale respinge homsexualitatea, adica majoritatea hotaraste discretionar in privinta drepturilor minoritatilor”, a spus Lenaerts.

Revenind la Romania, presedintele CJUE a dat exemplul cuplului de acelasi sex, Coman-Hamilton.

Adrian Coman si Clai Hamilton s-au cunoscut la New York, in 2002. Opt ani mai tarziu se casatoreau la Bruxelles, singurul loc unde au putut oficializa relatia lor, si unde Adrian lucra pentru Parlamentul European.

In octombrie 2013, sotii Adrian Coman si Clai Hamilton au dat in judecata statul roman dupa ce Ministerul Afacerilor Interne i-a refuzat lui Clai dreptul de a avea resedinta stabila in Romania.

In 2018, CJUE a emis hotararea care stabileste ca notiunea de „soti” din Directiva europeana privind libera miscare include si sotii de acelasi sex.

Trei ani mai tarziu, in 2021, sotii s-au vazut nevoiti sa isi duca cazul la CEDO pentru a le fi recunoscute drepturile.

Cazul este pe rolul instantei de judecata, dar presedintele CJUE a ales sa-l aduca din nou in spatiul public intr-un loc in care era adunata toata conducerea statului roman.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: