Presedintele Coreei de Sud avertizeaza asupra unei posibile incheieri a pactului militar inter-coreean daca Nordul va mai lansa drone in spatiul sau aerian

externe

yoon, coreea de sud

Presedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat, miercuri, ca va lua in considerare suspendarea pactului militar inter-coreean din 2018 daca Nordul va incalca din nou spatiul aerian al Coreei de Sud, a declarat biroul sau, pe fondul tensiunilor legate recenta patrundere a dronelor nord-coreene, informeaza Reuters.

Yoon a facut acest comentariu dupa ce a fost informat cu privire la contramasurile luate fata de dronele nord-coreene care au trecut in sud saptamana trecuta, cerand construirea unei „capacitati de raspuns coplesitoare care sa depaseasca nivelurile proportionale”, potrivit secretarului sau de presa, Kim Eun-hye.

„In timpul intalnirii, el a instruit biroul de securitate nationala sa ia in considerare suspendarea acordului militar daca Coreea de Nord organizeaza o alta provocare care invadeaza teritoriul nostru”, a declarat Kim intr-un briefing.

Acordul din 2018, incheiat in marja unui summit intre liderul nord-coreean Kim Jong Un si presedintele sud-coreean Moon Jae-in, cere incetarea „tuturor actelor ostile”, crearea unei zone de interdictie aeriana in jurul granitei, indepartarea minelor terestre si posturilor de paza din Zona Demilitarizata puternic fortificata. Guvernul nu a spus cate mine si posturi au fost indepartate, invocand preocupari de securitate.

Suspendarea pactului ar putea insemna revenirea posturilor de paza, exercitii cu foc real in fosta zona de interdictie aeriana si transmisiuni de propaganda peste granita – toate acestea atragand raspunsuri furioase din partea Phenianului inainte de semnarea pactului.

Relatiile inter-coreene sunt dificile de zeci de ani, dar au devenit si mai tensionate de cand Yoon a preluat mandatul in mai, promitand o politica mai dura impotriva Phenianului.

In timpul campaniei electorale de anul trecut, Yoon a spus ca Phenianul a incalcat in mod repetat acordul prin lansarile de rachete si a avertizat ca l-ar putea suspenda. Dupa preluarea mandatului, a anuntat ca soarta pactului depinde de actiunile Nordului.

Yoon a criticat modul in care armata a gestionat incidentul cu dronele, dand vina partial pe increderea administratiei anterioare in pactul din 2018.

El a indemnat armata sa fie pregatita sa riposteze, chiar daca asta inseamna „riscul unei escaladari”. Yoon i-a ordonat ministrului apararii sa lanseze o unitate de drone care efectueaza misiuni multifunctionale, inclusiv supraveghere, recunoastere si razboi electronic, si sa creeze un sistem pentru producerea in masa a dronelor mici care sunt greu de detectat, a spus Kim. „El a cerut, de asemenea, accelerarea dezvoltarii dronelor invizibile in acest an si stabilirea rapida a unui sistem care sa elimine dronele”, a spus ea.

Armata Coreei de Sud a operat, din 2018, doua escadrile de drone in cadrul Comandamentului sau de operatiuni la sol, dar acestea au fost concepute in primul rand pentru a se pregati pentru viitorul razboi.

Ministerul Apararii a declarat ca intentioneaza sa lanseze o alta unitate care sa se concentreze pe functii de supraveghere si recunoastere, in special vizand dronele mai mici. „Viitoarea unitate va indeplini sarcini complet diferite, conducand operatiuni in diferite zone”, a declarat ministrul Apararii Lee Jong-sup in parlament saptamana trecuta.

Pentru a-si spori capacitatea anti-drona, ministerul a anuntat saptamana trecuta ca va cheltui 560 de miliarde de woni (440 de milioane de dolari) in urmatorii cinci ani pentru tehnologii precum armele cu laser aeropurtate si bruiajele de semnal.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: