Presedintele Cubei: „Vom reprima violenta contrarevolutionara”. Un deces si peste 100 de arestari in urma protestelor anticomuniste

externe

Autoritatile cubaneze au negat marti orice „explozie sociala” in Cuba dupa manifestatii fara precedent impotriva guvernului, care s-au soldat cu un deces si aproximativ 100 de arestari, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

„La 11 iulie, nu a fost nicio explozie sociala in Cuba, nu a existat niciuna datorita vointei poporului nostru si a sprijinului poporului nostru pentru revolutie si guvernul sau”, a declarat ministrul de externe, Bruno Rodriguez, intr-o conferinta de presa.

Acestea au fost „tulburari la o scara foarte limitata”, a adaugat el, subliniind ca „tara este in conditii complet normale”.

La fel ca presedintele Miguel Diaz-Canel inaintea sa, Bruno Rodriguez a acuzat Washingtonul ca, prin politica sa de sanctiuni si o campanie pe internet, se afla la originea unor manifestatii fara precedent care au izbucnit duminica pe insula socialista in aproximativ 40 de localitati, populatia strigand „Ne este foame”, „Libertate” si „Jos dictatura”.

Marti, circa 130 de persoane erau inchise sau raportate ca disparute, potrivit unei liste de nume postate pe Twitter de miscarea contestatara San Isidro.

Printre cei retinuti se numara Jose Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua si Berta Soler, trei dintre principalii disidenti ai tarii, precum si Camila Acosta, o cubaneza de 28 de ani, potrivit cotidianului ABC din Spania, cu care ea colabora de sase luni.

„Arestarea unei jurnaliste de la media spaniola ABC mi se pare nepotrivita”, a reactionat premierul spaniol Pedro Sanchez care a cerut Havanei sa respecte dreptul cubanezilor de a „manifesta liber”.

In contextul in care nu au fost date publicitatii date referitoare la arestari, familiile au incercat marti sa obtina informatii de la sectiile de politie din capitala despre rudele lor arestate, a constatat AFP.

Ministerul de Interne a anuntat ca un manifestant a murit luni in popularul cartier Guinera, la periferia Havanei, in timp ce participa la „tulburari”. Mai multe persoane au fost ranite.

Anterior, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Americi, Julie Chung, a denuntat „violenta si arestarile manifestantilor cubanezi, precum si disparitia unor activisti independenti” si a cerut „eliberarea lor imediata”.

Marti, Dina Stars, o vedeta YouTube, a fost arestata acasa de politisti in timp ce vorbea in direct la o emisiune de televiziune spaniola.

Un calm aparent a domnit marti in capitala, inca sub o puternica prezenta a politiei, militarilor si agentilor civili. Dar internetul mobil, motorul mobilizarilor, a fost in continuare intrerupt.

Observatorul specializat Netblocks a raportat intreruperi in Cuba pe retelele sociale importante si pe platformele de comunicare, cum ar fi Whatsapp si Facebook.

„Este adevarat ca ne lipseste internetul mobil, dar ne lipsesc si medicamentele”, a raspuns simplu Bruno Rodriguez la o intrebare pe aceasta tema. Si „trebuie sa spun ca Cuba nu va renunta la dreptul ei de a se apara”, a continuat ministrul.

Washingtonul a lansat un apel restaurarea rapida a „tuturor mijloacelor de comunicare, online si offline”. „Inchiderea canalelor de informatii nu raspunde cu nimic la nevoile si aspiratiile legitime ale poporului cubanez”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price.

Statele Unite au indicat, totusi, ca nu vor permite intrarea cubanezilor care incearca sa fuga pe mare din tara lor aflata in criza.

„Nu cred ca suntem in pragul unei crize bilaterale, cu exceptia cazului in care guvernul american doreste asta”, a declarat Bruno Rodriguez.

Pe insula, episcopii catolici au indemnat guvernul si protestatarii „sa ajunga la un acord” pentru a evita violentele, deoarece manifestatiile s-au transformat in ciocniri cu fortele de ordine.

Daca au evidentiat eforturile guvernului pentru a face fata crizei economice, „poporul are dreptul sa-si exprime nevoile, dorintele si sperantele”, au declarat ei intr-un comunicat.

Manifestatiile, fara precedent de la revolutia din 1959, au iritat guvernul comunist. „Vom evita violenta revolutionara, dar vom reprima violenta contrarevolutionara”, a avertizat luni presedintele Diaz-Canel.

Mai multe manifestatii ale partizanilor regimului au avut loc duminica si apoi luni, cu ciocniri uneori violente intre cele doua tabere.

Semn al gravitatii situatiei, Raul Castro, in varsta de 90 de ani, care in aprilie ii lasase conducerea Partidului Comunist (PCC, unic) lui Miguel Diaz-Canel, a fost nevoit sa actioneze.

El a participat duminica la o reuniune a Biroului politic al Comitetului central al PCC in care „au fost analizate provocarile orchestrate de elemente contrarevolutionare, organizate si finantate din Statele Unite cu obiective de destabilizare”, a indicat marti ziarul Granma, citat de AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: