Presedintele Estoniei cere membrilor NATO sa majoreze cheltuielile de aparare la 3% din PIB: „Rusia va fi si mai ostila in urmatorul deceniu”

externe

Avion NATO

Membrii NATO ar trebui sa ia in considerare cresterea cheltuielilor de aparare la 3% din PIB, deoarece Rusia va continua sa reprezinte cea mai semnificativa amenintare militara pentru Alianta in viitorul previzibil, a declarat presedintele estonian Alar Karis, a relatat radiodifuzorul public estonian ERR, preluat de The New Voice of Ukraine.

Aceasta declaratie a fost facuta in contextul intalnirii cu omologul sau lituanian, Gitanas Nauseda, la Vilnius, dedicata discutarii cooperarii dintre cele doua tari, securitatii regionale si pregatirilor pentru viitorul summit NATO de saptamana viitoare.

Alianta creste cheltuielile pentru aparare deoarece „devine din ce in ce mai clar ca 2% din PIB-ul fiecarui aliat ar putea sa nu mai fie suficient”, a spus Karis.

„Rusia va fi mai ostila in urmatorul deceniu decat in cel precedent. NATO trebuie sa fie pregatita pentru acest lucru. NATO are planuri bune pentru apararea colectiva, care trebuie sustinuta de fortele si sistemele de armament necesare. Trebuie sa discutam despre cresterea cheltuielilor ambitioase pentru aparare la 2,5 sau 3 procente din PIB”, a mai spus presedintele.

El a subliniat, de asemenea, importanta consolidarii apararii aeriene a NATO.

„Estonia este pregatita sa primeasca avioane de lupta si sisteme de aparare aeriana aliate suplimentare prin rotatie, asa cum s-a convenit la summitul NATO de anul trecut de la Vilnius”, a spus el.

Unele state europene membre NATO solicita cresterea obiectivului de cheltuieli pentru aparare la 3% din PIB, a declarat la inceputul lunii mai directorul general al Comisiei Europene pentru Industria de Aparare, Timo Pesonen.

Fostul presedinte american Donald Trump, in cazul in care va castiga alegerile, ia in considerare planuri de a forta membrii NATO sa creasca cheltuielile pentru aparare la 3% din PIB, a relatat The Telegraph.

Trump indeamna tarile membre sa contribuie mai mult la apararea colectiva a Aliantei pe fondul amenintarilor din partea Rusiei si Chinei, au declarat sursele publicatiei.

Regulile de contabilitate ar trebui schimbate astfel incat ajutorul pentru Ucraina sa nu fie contabilizat ca parte a cheltuielilor de aparare, considera Trump.

Polonia si Grecia sunt singurele doua tari UE din NATO care cheltuiesc mai mult de 3% din PIB pentru aparare la ora actuala, alaturi de Statele Unite.

Presedintele polonez Andrzej Duda a trimis o scrisoare liderilor tarilor NATO pe 4 aprilie, in care a propus cresterea cheltuielilor pentru aparare de la 2% la 3% din PIB.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: