Presedintele filipinez anunta „DESPARTIREA” de SUA. S-a aliat cu o alta putere mondiala

externe

Presedintele filipinez Rodrigo Duterte, aflat in vizita la Beijing, si-a anuntat „despartirea” de Statele Unite. In schimb, s-a aliat cu China, in conditiile in care cele doua tari au cazut de acord sa rezolve disputa teritoriala privind Marea Chinei de Sud.

„M-am despartit de ei. Asa ca voi fi dependent de voi tot timpul. Dar nu va ingrijorati, va vom ajuta si noi asa cum ne ajutati voi”, a spus el.

„Nu voi mai merge in America. Vom fi doar insultati acolo. Asa ca e timpul sa ne spunem ramas bun, prieteni”, a adaugat presedintele filipinez.

Duterte a sosit in China marti, insotit de o delegatie de cel putin 200 de oameni de afaceri, pentru a deschide calea catre ceea ce numeste o alianta comerciala, in contextul unei deteriorari a relatiilor istorice cu Statele Unite, relateaza News.ro, care citeaza Reuters.

El a anuntat miercuri, la Beijing, in uralele a sute de filipinezi, ca politica externa filipineza vireaza catre China.

In aceeasi zi, aproximativ 1.000 de protestatari antiamericani s-au adunat in fata Ambasadei Statelor Unite la Manila si au cerut retragerea trupelor americane de pe Insula filipineza Mindanao (sud), printr-un protest violent, soldat cu cel putin trei raniti.

„America a pierdut acum”, le-a spus Duterte oamenilor de afaceri chinezi si filipinezi care participau la un forum de afaceri, in prezenta vicepremierului chinez Zhang Gaoli, la Marea Casa a Poporului din Beijing.

Mai multe, presedintele filipinez spune ca ar putea merge si in Rusia pentru a discuta cu presedintele Vladimir Putin, sa-i spuna ca sunt „trei impotriva lumii – China, Filipine si Rusia”.

Insa de cand a ajuns la putere, in mai, in urma unei campanii scandaloase, vulgare si populiste, Rodrigo Duterte, in varsta de 71 de ani, si-a multiplicat insultele la adresa ambasdorului american, a amenintat ca va retrage tara de la ONU si ca va rupe relatiile cu Washingtonul si Canberra.

El a fost criticat dur de ONU si Departamentul de Stat american dupa ce si-a indemnat concetatenii sa ucida toxicomani si dealeri, intr-o campanie cu obiectivul de a eradica flagelul drogurilor in aceasta tara. Peste 2.400 de persoane au fost ucise – pana la 30 iunie – de politie, in cadrul unor operatiuni antidrog, si de presupusi justitiari, potrivit unor date oficiale publicate duminica.

In urma acestor critici din partea SUA, Duterte l-a numit pe presedintele american „fiu de tarfa” si i-a spus „sa se duca dracului”.

Barack Obama a anulat, la inceputul lunii septembrie, o intalnire cu presedintele filipinez din cauza acestor insulte.

Dupa o saptamana, Rodrigo Duterte a ordonat tuturor consilierilor din fortele speciale americane care asista trupele combatante impotriva insurgentilor separatisti musulmani in sudul Filipinelor sa paraseasca aceasta zona.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: