Presedintele francez da inapoi in privinta trimiterii de trupe in Ucraina: „Nu inseamna ca luam in considerare posibilitatea de a trimite trupe franceze in Ucraina”

externe

Emmanuel Macron, trupe occidentale, Ucraina

Presedintele francez Emmanuel Macron pare sa fi revenit asupra comentariilor sale anterioare privind trimiterea de trupe in Ucraina, relateaza Newsweek.

Saptamana trecuta, in timp ce raspundea la intrebari in timpul unei conferinte de presa care a urmat unei reuniuni a liderilor Uniunii Europene la Paris, Macron a declarat ca „nimic nu ar trebui exclus” atunci cand vine vorba de sustinerea Ucrainei in lupta sa pentru a respinge fortele invadatoare ale presedintelui rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, liderul francez a mai spus ca nu exista „niciun consens in acest stadiu” cu privire la trimiterea de trupe occidentale pe teren.

In timpul unui interviu acordat publicatiei cehe de stiri Novinky.cz. care a fost publicat partial luni, Macron a discutat despre remarcile sale din 26 februarie, dar a subliniat ca Franta nu ia in considerare in mod activ trimiterea de forte militare in Ucraina.

„Ca raspuns la o intrebare care mi-a fost adresata cu privire la trimiterea de trupe, am spus ca nimic nu iese din discutie”, a reamintit Macron.

„Acest lucru nu inseamna ca luam in considerare posibilitatea de a trimite trupe franceze in Ucraina in viitorul apropiat, dar incepem discutiile si ne gandim la tot ceea ce se poate face pentru a sprijini Ucraina, in special pe teritoriul ucrainean”, a spus Macron.

In timpul interviului, presedintele francez a subliniat ca participantii la reuniunea de saptamana trecuta de la Paris au ajuns la un acord sa ofere mai multa asistenta Ucrainei in cinci domenii: apararea cibernetica, productia de echipamente militare, securitatea tarilor amenintate de ofensiva rusa, sprijinul de-a lungul frontierei cu Belarus si operatiunile de deminare.

Tarile occidentale, desi furnizeaza miliarde de dolari in ajutor militar Kievului, au ramas ezitante sau au respins categoric ideea de a trimite trupe in Ucraina.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA, John Kirby, a respins comentariul lui Macron privind trimiterea de soldati in Ucraina de catre tarile occidentale. La o zi dupa comentariile presedintelui francez, Kirby a declarat ca presedintele Joe Biden a fost „foarte clar” in opozitia sa fata de trimiterea de trupe americane sau NATO, o masura care ar putea obliga alianta strategica sa lupte impotriva Rusiei si ar putea declansa un razboi mondial.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: