externe

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, in vizita de stat in Germania: „Ce ar fi aceasta Europa daca nationalistii ar fi condus-o in ultimii ani?”

Presedintele francez, Emmanuel Macron, a inceput duminica o vizita de stat de trei zile in Germania – prima a unui sef de stat al Frantei in ultimii 24 de ani, transmite dpa, preluata de Agerpres.

Inca de la sosire, Macron a afirmat ca „relatiile franco-germane sunt indispensabile si importante pentru Europa” si a respins sugestia ca legatura respectiva, descrisa de multe ori ca motorul Europei, incepe sa dea rateuri.

„Nu este adevarat. Progresam”, a declarat Macron prin intermediul unui translator.

Imediat dupa aterizarea la Berlin, presedintele a mers la sediul guvernului german, unde s-a intalnit cu omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier. Acesta a apreciat ca vizita lui Macron este „o dovada a profunzimii prieteniei franco-germane”.

Steinmeier a apreciat ca in ciuda unor puncte de vedere diferite in anumite probleme politice, Berlinul si Parisul ajung intotdeauna in cele din urma la o intelegere, iar „daca Germania si Franta sunt de acord, in Europa se pot realiza multe”.

„Traim un moment existential al Europei noastre”

Macron a subliniat importanta alegerilor din iunie pentru Parlamentul European si a afirmat ca UE este o aparatoare a democratiei si a valorilor comune, avertizand totodata ca „traim un moment existential al Europei noastre, deoarece cred intr-adevar ca Europa noastra poate muri”.

El a participat apoi la o „sarbatoare a democratiei”, cu ocazia aniversarii a 75 de ani de la adoptarea Constitutiei Germaniei (23 mai 1949), mai relateaza aceeasi agentie.

Cu aceasta ocazie, presedintele a facut observatia ca „exista o anumita fascinatie pentru autoritarism, care se naste in propriile noastre democratii (…) si care hraneste, dealtfel, nationalismele si extremismele pe continentul nostru”. „Insa ce ar fi aceasta Europa daca nationalistii ar fi condus-o in ultimii ani?”, s-a intrebat el retoric.

„Nu am fi avut vaccinul (…) nu am fi avut planul de relansare european, capacitatea de a reactiona la provocarile migratiei ca europeni, nu am fi avut Pactul Verde european si o capacitate de a gestiona reducerea dioxidului de carbon. Am fi abandonat Ucraina pentru a sustine Rusia, pe care o sustin toti nationalistii din tarile noastre”.

„Si deci istoria nu ar fi aceeasi. (…) Din toate aceste motive, este important sa mergem la vot la (alegerile) europene”, a conchis Macron.

Vizita de stat a acestuia in Germania fusese programata initial anul trecut, dar a fost amanata din cauza revoltelor urbane din Franta. Acum, presedintele s-a intors dintr-o vizita-fulger in Noua Caledonie, teritoriu francez de peste mari zguduit de asemenea de revolte violente.

In programul vizitei, dupa Berlin sunt prevazute etape la Dresda, in estul Germaniei, apoi la Muenster, in vest.

Macron se va intalni cu cancelarul german Olaf Scholz abia marti, chiar daca acesta urmeaza sa apara la dineul de stat, la fel ca si fosta sefa a guvernului de la Berlin, Angela Merkel.

AFP mentioneaza ca Macron si Scholz sunt de acord cu necesitatea intaririi Europei in fata concurentei gigantilor economiei mondiale – SUA si China – insa au divergente in privinta energiei nucleare, a strategiei bugetare, a acordurilor comerciale si a nivelului de protectionism.

(foto: facebook.com/elysee.fr)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Romania, 3-0 in meciul cu Ucraina. Video cu momentul primului gol. Zeci de mii de romani sunt pe stadion

Primul gol al echipei Romaniei in meciul cu echipa Ucrainei a fost marcat de Nicolae…

O oră ago

Elena Lasconi vrea sa rupa alianta cu PMP si Forta Dreptei. Iulian Bulai: „Ma bucur, ADU a insemnat o decizie gresita”

Alianta Dreapta Unita (ADU) a insemnat o decizie gresita din multe motive, a declarat, luni,…

26 de minute ago

Parlamentarii au renuntat la munca pentru a se uita la meciul Romania-Ucraina: „Programul de lucru pentru astazi se opreste aici”

Plenul Camerei Deputatilor a fost suspendat, luni, cu 20 de minute mai devreme fata de…

53 de minute ago

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

2 ore ago

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

5 ore ago