Presedintele Germaniei s-a inclinat in fata lui Iohannis. Acesta a fost primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni – Video

news

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita oficiala in Romania.

Primirea cu onoruri militare a avut loc pe platoul de ceremonii.

Din delegatia sefului statului fac parte, printre altii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidentiali Luminita Odobescu, Ligia Deca, Sergiu Nistor, Ion Oprisor, Delia Dinu, Daniela Barsan.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete si oficiale, la finalul carora vor sustine o conferinta de presa comuna.

Vizita presedintelui Frank-Walter Steinmeier are loc in contextul aniversarii a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre Romania si Germania privind cooperarea prieteneasca si parteneriatul in Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relatiei bilaterale, a informat Administratia Prezidentiala.

Presedintele Klaus Iohannis a reiterat, miercuri, la intalnirea cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, asteptarile Romaniei privind aderarea la spatiul Schengen.

„Am reiterat asteptarile legitime ale tarii noastre privind aderarea la spatiul Schengen, exprimand increderea ca vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, in cel mai scurt timp, a unei solutii”, a spus Iohannis, in conferinta comuna cu presedintele german.

Seful statului a mai aratat ca relatia bilaterala, cu caracter strategic, dintre Romania si Germania este foarte puternica si are perspective foarte bune, in pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocari, mai ales pe plan securitar.

„Legaturile noastre economice sunt foarte stranse, Germania fiind, de multi ani, primul partener comercial al Romaniei si al treilea investitor in economia romaneasca. Am evocat in cadrul intalnirii noastre puntea solida dintre cele doua tari, care este reprezentata pe de o parte de comunitatea romaneasca din Germania, pe de cealalta parte de cea a etnicilor germani din Romania”, a mai spus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca Romania doreste aprofundarea cooperarii cu Germania in domeniul securitar la Marea Neagra, inclusiv in pregatirea Summitului NATO de la Madrid. In context, presedintele Iohannis i-a multumit omologului german pentru participarea Germaniei la asigurarea politiei aeriene intarite pentru Romania.

Discutiile dintre cei doi oficiali au vizat si situatia economica la nivel european, in special din perspectiva impactului conflictului din Ucraina.

„Uniunea va trebui sa valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce acest impact si a-si consolida rezilienta economica”, a spus Iohannis.

In context a fost abordata si tema securitatii energetice, cu accent pe implementarea deciziilor Uniunii de eliminare a dependentelor energetice de Federatia Rusa.

„Am evidentiat faptul ca Romania doreste sa isi asume un rol activ in atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene privind diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale. Asa cum am mai spus, este necesara optimizarea infrastructurii si cresterea capacitatilor europene de productie energetica, precum si asigurarea rezilientei energetice pe termen lung, inclusiv printr-o tranzitie verde sustenabila din punct de vedere socio-economic”, a mai afirmat Iohannis.

Comentarii: