Presedintele Ilie Bolojan, dupa summitul de la Londra: “Aceste garantii de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci practic pentru tot flancul estic”

Presedintele interimar Ilie Bolojan a sustinut o declaratie de presa, dupa participarea la summitul de aparare si securitate pentru Europa, organizat la Londra de prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.
Premierul britanic Keir Starmer a invitat la summitul informal de la Londra privind Ucraina si apararea si securitatea in Europa, din randul statelor UE pe sefii de stat sau de guvern din Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Polonia, Republica Ceha, Romania, Spania si Suedia, invitatii din afara blocului comunitar fiind Ucraina, Norvegia, Turcia si Canada.
De asemenea, au fost prezenti la discutii secretarul general al NATO, Mark Rutte, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si presedintele Consiliului European, Antonio Costa.
Bolojan: “O reluare a dialogului intre Ucraina si Statele Unite ar contribui la inchiderea cat mai rapida a conflictului si la incetarea focului”
Ilie Bolojan a declarat, prin intermediul paginilor oficiale ale Administratiei Prezidentiale, la finalul summitului ca ”In vederea organizarii Consiliului European de saptamana viitoare, din data de sase martie, si a unei intalniri in data de sapte, cu tarile care nu fac parte din Uniunea Europeana, dar care isi doresc o abordare a solutiei razboiului din Ucraina care sa dea o pace sigura, in aceasta intalnire, in afara schimburilor de opinii si de puncte de vedere, s-au convenit cateva aspecte.
In primul rand, pana la incheierea focului, deci la realizarea unui armistitiu, mentinerea sprijinului financiar si militar pentru Ucraina.
In al 2-lea rand, pregatirea tarilor europene pentru ca acestia sa-si asume o povara mai mare pentru pacea in Europa si in acest sens se va avea in vedere cresterea bugetelor pentru aparare in perioada urmatoare.
De asemenea, s-a convenit ca garantiile de securitate care pot fi acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fara un sprijin din partea Statelor Unite ale Americii.
Aceste garantii de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci practic sunt pentru tot flancul estic, de la Baltica pana la Marea Neagra.
In acest sens, in continuarea parteneriatului transatlantic, se va lucra la un plan comun, in asa fel incat garantiile de securitate sa fie asigurate atat cu o implicare mare a tarilor europene, dar si bazandu-se pe un sprijin pe care Statele Unite l-ar putea asigura.
De asemenea, pentru incheierea unui armistitiu si a unei incetari a focului cat mai repede, o reluare a dialogului intre Ucraina si Statele Unite ar contribui la inchiderea cat mai rapida a conflictului si la incetarea focului.
Tarile prezente au convenit ca in etapa urmatoare sa aiba consultari si pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa fie adoptate decizii in acest sens.”