Presedintele intervine taios. Iohannis nu permite PSD „sa ocupe toate institutiile statului, sa le acapareze, sa forteze schimbari”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, intrebat despre decizia majoritatii parlamentare de a infiinta o Comisie speciala care sa modifice legile securitatii nationale, ca este important ca acest demers sa fie facut in colaborare cu Presedintia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata si serviciile secrete. In acest context, el a spus ca exista doua scenarii – unul „prost”, in care PSD este dornic sa ocupe toate institutiile statului, “sa le acapareze, sa forteze schimbari ale legislatiei in domeniu securitatii nationale, in sensul unui control politic”, iar al doilea scenariu, pe care si-l doreste, ar fi acela in care Coalitia PSD-ALDE coopereaza cu toate institutiile din domeniu.

“Este evident ca securitatea nationala este o tema atat de importanta, incat ea nu poate fi ocupata de o singura institutie. De aceea, si in Constitutie toate institutiile mari au un rol in asigurarea securitatii nationale, incepand de la Presedinte, la CSAT, la Parlament, la Guvern si, bineinteles, la entitatile de specialitate – Armata, servicii si asa mai departe. In acest sens, cred ca este important sa intelegem ca orice demers facut de vreuna din aceste parti pentru a schimba sau a imbunatati cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalti”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis, intrebat cum vede infiintarea unei Comisii care sa modifice legile securitatii nationale, citat de news.ro.

In acest context, seful statului a spus ca, teoretic, sunt imaginabile doua scenarii – unul in care PSD este dornic “sa ocupe toate institutiile statului, sa le acapareze, sa forteze schimbari ale legislatiei in domeniu securitatii nationale, in sensul unui control politic, fara sa colaboreze cu nimeni”, iar altul in care majoritatea parlamentara coopereaza cu institutiile din domeniu.

“In acest context, sunt imaginabile doua scenarii – un scenariu ar fi ca un PSD dornic sa ocupe toate institutiile statului, sa le acapareze, sa forteze schimbari ale legislatiei in domeniu securitatii nationale, in sensul unui control politic fara sa colaboreze cu Presedintia, CSAT, Armata, serviciile. Acesta este un secenariu prost”, a spus el.

“Alt scenariu, o coalitie responsabila, care intelege nevoia modernizarii legislatiei in domeniu securitatii nationale se apuca sa lucreze pe aceste teme foarte importante, colaboreaza cu presedintele, cu CSAT, inclusiv cu reprezentantii serviciilor vizate si in final se obtine ceea ce ne dorim cu totii: o legislatie modernizata, europeana, o legislatie care intr-adevar conduce la un cadru care permite o securitate nationala moderna, care permite sa ii spunem cetateanului <<da, statul roman este capabil si are toate instrumentele si legislatia aferenta pentru a va apara asa cum doriti cu totii>>”, a mai declarat Iohannis.

Presedintele a mai spus ca isi doreste cel de al doilea scenariu si are speranta ca acest scenariu de colaborare va deveni realitate.

Intrebat daca Administratia pezidentiala a fost contactata in legatura cu infiintarea acestei comisii, Iohannis a spus ca pana acum nu a fost nimeni contactat. „Banuiesc ca, dupa ce astazi se infiinteaza comisia speciala, se vor apuca sa isi noteze care sunt partenerii importanti in aceste discutii”, a adaugat Iohannis.

Plenul Parlamentului decide miercuri cu privire la infiintarea comisiei speciale care sa modifice legile securitatii nationale si a comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, conform deciziei Birourilor Permanente ale celor doua Camere.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: