Presedintele Iohannis anunta ca sotia sa, Carmen, va fi prezenta la scoala din 14 septembrie: „Va respecta toate masurile de siguranta”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni ca sotia sa, Carmen, va merge sa predea la scoala din Sibiu dupa 14 septembrie.

„Sotia mea va merge la scoala, atunci cand va incepe scoala, pe 14 septembrie si va respecta toate masurile de siguranta”, a subliniat presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe 5 august, ca noul an de invatamant preuniversitar va incepe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge efectiv la scoala, urmand sa existe trei scenarii privind modul de organizare a cursurilor.

„Pe 14 septembrie incepe noul an scolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta inseamna ca vor merge efectiv, fizic, la scoala. Pentru a tine cont de impactul pandemiei in fiecare scoala, in fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii, in functie de numarul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru scoli, dar ele vor fi folosite si pentru a evalua impactul pandemiei asupra scolilor. Aceste trei scenarii sunt ‘scenariul verde’, care inseamna ca in localitatea respectiva e mai putin de o persoana in medie in ultimele 14 zile detectata cu COVID-19; scenariul doi, care inseamna ‘scenariul galben’ – intre una si trei persoane detectate in medie zilnica in ultimele 14 zile, si scenariul trei, cand in media ultimelor zile au aparut mai mult de trei bolnavi noi in localitatea respectiva”, a aratat presedintele in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca felul in care va functiona fiecare unitate scolara va fi stabilit la nivel local si ca decizia va fi descentralizata la nivel de judet, astfel incat sa existe o hotarare „corecta pentru fiecare unitate scolara” in parte.

„In functie de situatia concreta, locala, se va decide daca unitatea scolara va functiona dupa scenariul unu, ‘Verde’, cu risc mic sau deloc; dupa scenariul doi – ‘Galben’, cu risc mediu; sau dupa scenariul trei – numit ‘Rosu’, care inseamna ca scoala se inchide de tot. In consecinta, pentru fiecare scoala in parte, Comandamentul judetean pentru Situatii de Urgenta va lua decizia daca se merge pe scenariul ‘Verde’, asta insemnand ca toti elevii merg fizic la scoala, se tin cursuri normale; sau, daca se merge pe scenariul trei – ‘Rosu’, cand nimeni nu merge la scoala si totul se desfasoara online; sau scenariul ‘Galben’, scenariul doi, de risc mediu, care inseamna ca o parte din activitati se tin in scoala si o parte se tine in online”, a explicat Iohannis.

Presedintele a mentionat ca in cazul scenariului ‘Galben’, vor merge la scoala copiii din clasele terminale, precum si cei de la gradinita.

„Scenariul ‘Galben’ inseamna, practic: gradinitele si primarul merg la scoala. Clasele VIII si XII, care se pregatesc pentru examen, merg la scoala, iar restul claselor, in functie de decizia scolii, o parte vin la scoala si o parte nu, ca sa faca loc pentru distantare suficienta pentru cei care vor merge in fiecare zi la scoala”, a spus el.

Klaus Iohannis a subliniat ca in baza acestor decizii, invatamantul online este acceptat ca forma de invatamant. El a adaugat totodata ca Ministerul Sanatatii elaboreaza in prezent norme sanitare speciale, care urmeaza sa fie puse la dispozitia publicului.

„Ele implica norma de distantare, norma de igiena, norma de dezinfectie si multe alte lucruri, care vor fi facute publice in zilele urmatoare”, a spus el.

Precizarile au fost facute dupa ce, miercuri, presedintele Klaus Iohannis a avut la Palatul Cotroceni o intalnire pe tema educatiei, la care au luat parte mai multi membri ai Guvernului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: