Presedintele Iohannis efectueaza, incepand de astazi, prima vizita a unui sef de stat roman la Budapesta din ultimii 14 ani

politica

Iohannis, vizita, Ungaria

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, miercuri, o vizita in Ungaria la invitatia omologului ungar Katalin Novak, aceasta fiind prima vizita oficiala la Budapesta a unui presedinte roman din ultimii 14 ani.

Administratia Prezidentiala a transmis ca „vizita are loc in contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel inalt, dupa vizita oficiala efectuata de presedintele Katalin Novak la Bucuresti, in septembrie 2022, si participarea la cel de-al 8-lea Summit al Initiativei celor Trei Mari, gazduit de presedintele Romanei in septembrie 2023”.

„Este prima vizita la nivel de sef de stat la Budapesta in ultimii 14 ani si reprezinta o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relatiei de Parteneriat Strategic si despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum si despre modalitatile concrete de aprofundare a dialogului bilateral”, precizeaza sursa citata.

Presedintele Klaus Iohannis va arata, la Budapesta, ca Parteneriatul Strategic dintre cele doua tari „reprezinta un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperarii bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice si de respect reciproc, in beneficiul tuturor cetatenilor romani si ungari, indiferent de etnie”, scrie Agerpres.

„Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante in plan economic, prin cresterea si diversificarea schimburilor comerciale”, arata Administratia Prezidentiala.

Iohannis va reitera interesul si deschiderea Romaniei pentru „o cooperare constructiva, pragmatica si transparenta cu Ungaria”, „in vederea dezvoltarii de proiecte de interes comun si a obtinerii de rezultate concrete, pe baza si in spiritul principiilor si valorilor incluse in documentele fundamentale care definesc parametrii relatiei bilaterale”.

Cei doi presedinti vor analiza situatia actuala la nivel regional, european si global, prin prisma razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei, cu accent pe implicatiile de securitate, energetice, alimentare si privind lanturile de distributie. In acest context, vor fi abordate si masurile de sprijin pentru cei mai afectati parteneri din regiune, in special Republica Moldova.

In ceea ce priveste agenda europeana, se vor discuta prioritatile Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va detine in a doua parte a anului 2024.

Relatiile bilaterale romano-ungare se desfasoara in baza Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara, semnat si intrat in vigoare in 1996, precum si a Declaratiei de Parteneriat Strategic intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnata la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea careia s-au implinit 20 de ani in 2022.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: