„Presedintele Iohannis a incalcat Constitutia”. Tudorel Toader tine sa se faca de ras pana la capat, anunta ca va merge personal sa forteze demiterea lui Kovesi. La ordinul lui Dancila

politica

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat sambata ca va merge personal la Curtea Constitutionala cand se va dezbate sesizarea privind existenta unui conflict Guvern – Presedinte ca urmare a respingerii cererii de revocare a sefei DNA Laura Coruta Kovesi. El a apreciat ca presedintele Klaus Iohannis a incalcat Constitutia, aceasta fiind si ratiunea sesizarii, dar a evitat sa raspunda daca apreciaza ca necesara suspendarea acestuia, precizand ca niciodata deciziile CCR in astfel de cazuri nu au avut drept consecinta sanctionarea partii care a generat conflictul.

“Pentru solutionarea conflictului, da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier si m-a solicitat ca eu sa sustin cele stabilite in sesizare”, a anuntat Toader, citat de news.ro.

Intrebat care va fi argumentul forte pe care il va invoca, el a raspuns: “Neconstitutionalitatea, comportamentul si crearea unui blocaj institutional intre presedintele Romaniei, pe de o parte, ministrul Justitiei, parte a Guvernului in acelasi timp”.

Solcitat sa precizeze daca in opinia sa seful statului a incalcat Constitutia si este pasibil de suspendare, el a spus ca presedintele a incalcat Constitutia, acesta fiind si motivul sesizarii Curtii, dar niciodata deciziile Curtii Constitutionale in astfel de cazuri nu au dus la sanctionarea partii care a generat conflictul.

„Partea care sesizeaza CCR un conflict juridic de natura constitutionala evident ca are convingerea incalcarii exigentelor constitutionale de catre partea pe care o reclama. Noi venim cu argumente, Curtea va decide. Sunt 15 ani de cand exista competenta Curtii de a solutiona astfel de conflicte si multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sanctionarea partii care a generat conflictul. Sa nu ma intrebati atunci de ce am solicitat, printre cele 20 de motive in cazul doamnei Kovesi incalcarea Constitutiei faptul ca a provocat cele trei conflicte, din care a doua pronuntata de Curte, iar in unul, Curtea a aratat care e conduita de urmat de catre DNA, pentru ca acolo este vorba despre o incalcare repetitiva a Constitutiei. A fost vorba de trei conflicte, intr-un termen foarte scurt, ceea ce inseamna ca avem o alta premisa, o alta ipoteza prin raportarea autoritatilor la Constitutie”, a explicat ministrul.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, in 23 aprilie, ca premierul Viorica Dancila a semnat in fata sa sesizarea catre Curtea Constitutionala privind refuzul presedintelui Klaus Iohannis de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, iar documentul va ajunge la CCR.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: