Presedintele Iohannis salveaza Armata de lucraturile murdare ale PSD. Reactie furibunda a ministrului PSD al Apararii

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), ca a semnat un decret prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea Statului Major al Apararii, el precizand ca propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, nu a fost aprobata.

„Aceasta propunere facuta de ministrul Apararii nu respecta rigorile legii. In consecinta, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apararii, o situatie foarte neplacuta, care arata o data in plus, daca ar fi fost nevoie, ca PSD nu este capabil sa gestioneze problemele mari ale tarii. In situatia in care am ajuns, practic, nu exista o propunere valabila pentru persoana care va prelua functia de sef al Statului Major al Armatei. Deci, nu exista o propunere pentru seful Armatei. Mandatul generalului Ciuca se termina pe 31 decembrie. Romania nu poate sa ramana fara sef al Armatei. Aceasta situatie generata de incompetenta PSD trebuie rezolvata. Dupa sedinta CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia si am semnat si trimis spre publicare decretul prin care se prelungeste mandatul de sef al Armatei pentru generalul Ciuca”, aratat Iohannis intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a mentionat ca generalul Nicolae Ciuca este „un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase”.

„Bine ar fi fost ca aceasta chestiune sa-si fi gasit mai repede solutionarea, dar in continuare cred ca Armata Romaniei trebuie sa stie cine o conduce si cum o conduce”, a mentionat presedintele.

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a declarat ca presedintele Klaus Iohannis nu a explicat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de vineri motivul pentru care nu a acceptat propunerile sale pentru ocuparea unor posturi in conducerea Armatei, printre care si acela de sef al Statului Major al Apararii.

„Toate propunerile pe care le-am facut, inclusiv pentru noul sef al Statului Major al Apararii, au fost respinse, fara sa motiveze domnul presedinte. Vad ca ne-a obisnuit cu acest mod… Conform articolului 5 din Legea 346, la propunerea ministrului Apararii Nationale, cu avizul prim-ministrului se numeste noul sef al Statului Major al Apararii pe o perioada de patru ani, cu posibilitatea de prelungire”, a afirmat Les, la Antena 3.

El a precizat ca propunerea sa pentru sefia Statului Major al Apararii a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezinta Romania la NATO si Uniunea Europeana. Potrivit lui Les, seful statului i-ar fi spus in sedinta CSAT ca nu vrea „sa mute oamenii de aici colo, ca sunt buni pe unde sunt”.

„Ca sa fie sef al Statului Major al Apararii, trebuia sa fie sef de categorie de forta. Si am facut propunerea de mutare a dansului (generalul Dumitru Scarlat – n.r.) la SMFT, cu toate ca dansul a mai fost sef al Statului Major al Fortelor Terestre, si domnul general Uifalean sa ii ia locul la NATO si UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar ca nu sunt legale, fara sa spuna de ce nu sunt legale. (…) Din ce citesc eu in lege si propunerea de prelungire se face tot de catre ministrul Apararii”, a adaugat Les.

Din perspectiva Ministerului Apararii, a subliniat Les, mandatul generalului Ciuca expira la 31 decembrie, atributiile fiind preluate de loctiitor.

Ministrul a anuntat ca va veni cu o noua propunere de sef al Statului Major al Apararii si urmeaza sa verifice legalitatea decretului anuntat de presedintele Klaus Iohannis prin care i-a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciuca.

Pe 19 decembrie, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, anunta ca nu va prelungi mandatul lui Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Apararii.

„Legea prevede un mandat de patru ani de zile, cu posibilitatea prelungirii acestui mandat. Din ceea ce m-am uitat in arhivele Ministerului Apararii Nationale, a fost o singura situatie in care s-a prelungit mandatul unui fost sef al Statului Major al Apararii, Statul Major General cum era pe atunci, si am dorit sa mentin aceeasi cutuma. (…) Stiu ce a facut pentru Armata Romaniei si ce poate sa faca. (…) Mandatul se incheie in 31 decembrie”, declara Les la un post de televiziune.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: