politica

Presedintele Iohannis si liderii PPE: „Nu o sa lasam ca actiunile Guvernului socialist si ALDE sa strice viitorul Romaniei”

Liderii PPE, Manfred Weber si Joseph Daul, seful statului Klaus Iohannis si liderul PNL Ludovic Orban au sustinut declaratii de presa la summitul politic de la Sibiu care il preceda pe cel al UE. Declaratiile lor s-au concentrat pe situatia din Romania privind statul de drept, au criticat guvernarea social-democratilor si au militat pentru lupta anticoruptie.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Summit-ul PPE de la Sibiu, ca amenintarea statului de drept reprezinta un efect negativ pentru fiecare cetatean european si ca exista in continuare forte politice ai caror lideri vor sa se situeze deasupra legii.

„Am asistat si in Romania, dar si in alte tari membre ale UE la un asalt asupra statului de drept. Exista in continuare forte politice ai caror lideri vor sa se situeze deasupra legii, carora nu le convine ca institutii investigheaza si aduc la lumina fapte de coruptie si furturi din banio publici. Apararea statului de drept a devenit o sintagma care se aude tot mai des in Europa. E misiunea noastra sa explilcam ca nu e o chestiune de retorica politica. Daca statul de drept e amenintat atunci fiecare cetatean are mai devreme sau mai tarziu de suferit. Romania e o tara profund european, iar pentru asta conteaza si votul pe care il veti da la referendum”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Presedintele a mai spus ca evenimentele de la Sibiu au o importanta deosebita pentru Romania.

„9 mai, o zi importanta pentru Romania, pentru Europa.(…) Vom discuta despre ce inseamna UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile comune si ce trebuie sa facem pentru a duce acest proiect inainte pentru bunastarea cetatenilor nostri. Am ales 9 mai, Ziua Europei pentru aceste doua reuniuni, summitul PPE si summitul de la Sibiu. Ca sa putem decide pentru viitor trebuie sa privim in urma la constructia temeliei UE. Aceste evenimente importante se desfasoara in Sibiu, un loc o semnificatie deosebita, orasul care a fost capitala culturala a Europei. Sibiu e un oras profund european”, a declarat Klaus Iohannis, la Summitul PPE.

„Momentul este istoric si pentru ca dupa 30 de ani de la caderea comunismului am adus Europa acasa, aici in Romania. Sefii de stat, de guvern care se intrunesc in cadrul Summitului PPE vor avea o contributie majora la reuniunea informala care va avea loc in a doua parte a zilei. Liderii PPE au jucat un rol determinant in constructia UE. Au inteles ca tarile din centrul si estul europei eliberate de comunism este in UE. Liderii de azi ai UE, Tusk, Tajani, Juncker, alaturi de toti provenind din PPE, precum Joseph Daul, Manfred Weber au avut de gestionat provocarile majore cu care s-a confruntat UE in ultima perioada. Ca presedinte al Romanie, membru al PPE am contribuit la acest efort colectiv care cred eu a dat roade si care trebuie fructificat aici, dar si in anii care vin”, a mai spus Iohannis.

Manfred Weber, candidatul la presedintia Comisiei Europene din partea PPE, a declarat joi, la Sibiu, ca este prioritara apararea statului de drept si este convins ca cetatenii europeni vor sa traiasca in state in care este puternica lupta anticoruptie.

„Parintii fondatori au UE ar fi mandri sa ne vada azi la Sibiu, sprijinind unitatea continentului nostru. Am 46 de ani. Fac parte din prima generatie de pe acest continent care poate spune ca a trait in libertate si pace. E un rezultat istoric care ne face sa fim mandri azi de Ziua Europei. Noi suntem unii dintre parintii fondatori ai UE, iar Europa inseamna Europa noastra. Avem tot ce ne trebuie. S-au intors niste voci egoiste, insa noi suntem viitorul Europei. Noi trebuie sa construim viitorul acestei UE. In calitate de reprezentant al PPE trebuie sa stiti ca avem o oferta foarte clara pentru cei care vor merge la vot”, a declarat Manfred Weber, la Sibiu.

Candidatul la presedintia Comisiei Europene din partea PPE a facut referire si la statul de drept.

„Comparativ cu celelalte doua partide de guvernamant din Romania, PPE e un partid puternic. Romanii sunt asigurati ca votand pentru PNL voteaza pentru Romania. In final vreau sa va spun ca viitorul CE sub leadershipul meu va insista asupra principiilor statului de drept. Reprezint intregul mecanism care uneste UE pentru ca sunt sigur ca oamenii vor sa traiasca intr-o Europa in care este o prioritate lupta anticoruptiei, apararea statului de drept. Asa credem ca trebuie sa arate societatea. Comisia viitoare va face tot ce ii sta in putere pentru a garanta aceste valori peste tot in UE”, a mai declarat Weber.

Liderul PPE, Joseph Daul, a reiterat, joi, la Summit-ul PPE de la Sibiu, ideea potrivit careia democratia europeana nu poate exista fara statul de drept, precizand ca cei din PPE nu vor lasa ca actiunile Guvernului socialist si ALDE sa strice viitorul Romaniei.

„Temerile romanilor se aud pana la Bruxelles. Am avut ocazia, ca presedinte al Comisiei de agricultura, sa particip la negocierile pentru intrarea in Uniunea Europeana. M-am intalnit aseara (miercuri seara -n.r.) si cu agricultori. Democratia europeana nu poate sa existe fara statul de drept. Spun asta zilnic peste tot. Independenta justitiei. Vrem sa oferim sprijin actiunilor domnului Iohannis, Orban in lupta contra coruptiei. Vreau sa salut curajul romanilor care au coborat in strada pentru a manifesta. Nu o sa lasam ca actiunile Guvernului socialist si ALDE sa strice viitorul Romaniei. Ne-am intalnit pentru a spune ca vocea romanilor e auzita, de la Bucuresti pana la Bruxelles. Justitia trebuie sa fie in serviciul tuturor romanilor. Romanii pot conta pe noi pentru a-i apara si proteja”, a declarat Joseph Daul, la Summit-ul PPE de la Sibiu.

Liderul PPE i-a invitat pe romani sa iasa la vot pe 26 mai. „In 26 mai ei au de luat o decizie importanta. Ei trebuie sa se exprime cu privire la reforma justitiei. Ii invit sa exprime ceea ce au aparat cu atata ardoare in strada. Contez pe ei pentru a aparat statul de drept si justitia in Romania”, a completat Daul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

25 de minute ago

„Sunt viu”. Primul mesaj al lui Florin Piersic de cand a intrat in spital: „Tineti-ma aproape, pentru ca mai am de spus multe povesti”

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj prin intermediul medicilor de la spitalul "Foisor". "Scumpilor…

41 de minute ago

Ciolacu s-a trezit cu un protest in propria curte. Angajatii Guvernului au iesit in strada, spun ca salariul de 5.000 de lei/luna este prea mic. Reactia ironica a premierului

Peste 200 de functionari guvernamentali din cadrul aparatului de lucru al Guvernului au iesit luni…

55 de minute ago

Veste mare pentru soferi, a aparut un gel care anuleaza efectele alcoolului. Cum functioneaza noua substanta

Oamenii de stiinta elvetieni au dezvoltat un nou gel care ar putea anula efectele negative…

45 de minute ago

Coruptie la Bacau. Un functionar a lesinat cand a vazut mascatii, el tocmai incasa o spaga de 4.000 de euro

Un angajat al Primariei Bacau a fost prins in flagrant in timp ce incasa o…

4 ore ago

Medvedev ameninta ca Marea Britanie va primi un raspuns cu „munitie speciala”: „Un anumit domn Cameron a cerut ca lupta cu Putin sa fie pana la capat”

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat vineri tarile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)…

2 ore ago