„Presedintele Iohannis trebuie sa protejeze statul!”. Ce se ascunde in realitate in spatele manevrelor PSD cu pensiile speciale

analize

Intentiile PSD privind plafonarea pensiilor speciale, dupa ce acestea au fost inventate tot de PSD, nu au legatura cu bugetul ci, mai mult, cu nevoia lui Liviu Dragnea de a se razbuna pe oamenii din Sistem, considera jurnalistul Dan Turturica. El spune ca toate aceste manevre ale PSD urmaresc „destabilizarea institutiilor ostile”.

„Pensiile speciale au fost inventate de PSD si de aliatii sai din celelalte partide, acum aproape 20 de ani, pentru a-si fideliza o serie de angajati din sistemul public fara de care nu s-ar fi putut imbogati si mentine la putere.

Cum ar fi reusit capii fratiei transpartinice sa fure atata amar de ani si de bani daca foarte multi politisti, magistrati, ofiteri de informatii si diverse specii de functionari nu s-ar fi facut ca ploua? Cum ar fi reusit sa faulteze democratia si sa castige alegeri dupa alegeri daca dulaii de paza ai statului nu ar fi lasat nesanctionate fraudele electorale si mituirea sistematica a a alegatorilor?

Multe dintre pensiile speciale nu au fost altceva decat rasplata oferita de partidul-stat celor mai merituosi complici la devalizarea si subjugarea tarii. Dupa ce burghezia rosie si-a insusit grosul avutiei ‘intregului popor’, le-a dat si bodyguarzilor ceva care sa le ajunga pana la adanci batraneti”, explica Dan Turturica pe site-ul Digi24.

Jurnalistul ii cere apoi presedintelui Iohannis sa intervina pentru a „proteja statul”, el acuzand faptul ca PSD si Dragnea doresc „destabilizarea institutiilor ostile”. Iata cum isi argumenteaza aceasta teorie:

„Ce s-a schimbat intre iulie 2015 si iulie 2017? De ce am ajuns intr-un punct de criza? De ce atunci PSD oferea cu doua maini pensii de nababi militarilor si angajatilor din serviciile de informatii, iar acum se grabeste sa le taie? O explicatie a fost oferita de Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, unul dintre reprezentantii de seama ai sistemului politic care gireaza de ani buni dezmatul populist si intelegerile imorale cu diverse caste.

”Dupa aparitia Legii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foate neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri.”

Dar de ce si-au dat seama de acest lucru de abia dupa adoptarea Legii salarizarii? De ce nu au fost facute simulari inainte, care sa itereze toate implicatiile pe care le va avea, adica inclusiv asupra pensiilor? Cata vreme legislatia adoptata anii trecuti conecta direct pensiile speciale de nivelul salariilor, nu era evident ca modificarea veniturilor curente va afecta si nivelul pensiilor?

Toate aceste intrebari retorice duc cu gandul la ipoteza incompetentei. Dar exista o dovada ca nu este vorba doar de prostie. Ne-a furnizat-o tot Olguta Vasilescu. Iata ce spunea pe 17 mai, inainte ca Legea salarizarii sa fie adoptata:

„Salariile militarilor cresc si cu 200%. Va dati seama ce impact este pe legea pensiilor si nu numai la ei! Si la magistrati e acelasi lucru, la toti cei care au pensii speciale. Ca aici nu vorbim doar de militari. Vorbim in ansamblu.”

Asadar, Olguta Vasilescu stia precis, inca dinainte ca legea salarizarii sa fie adoptata, ca va exista un impact asupra pensiilor speciale, ca va determina o crestere a lor si ca nu vor putea ramane asa. Minte cu seninatate acum, cand spune, dupa cum reiese din citatul de mai sus, ca doar dupa aparitia Legii salarizarii si-au dat seama ca vor trebui sa corecteze pensiile speciale. De ce este relevanta aceasta minciuna? Pentru ca ne devoaleaza un plan.

Logic ar fi fost ca PSD si ALDE sa amane adoptarea legii salarizarii pana ce ar fi corectat si reglementarile privind pensiile speciale. Si nu doar pe cele ale militarilor. Dupa cum recunoaste ministrul Muncii, legea salarizarii va avea impact asupra tuturor pensiilor speciale, inclusiv asupra celor ale magistratilor. De ce sunt mentionate separat? Sunt mai speciale chiar decat alte pensii speciale? Da. Pentru ca sunt cel mai greu de modificat, dupa o decizie a Curtii Constitutionale.

Faptul ca PSD a ales sa dea legea salarizarii inainte de a rezolva problemele pensiilor speciale inseamna ca si-a asumat deliberat tot circul la care asistam de mai bine de o saptamana. Inseamna ca nu i-a pasat de nebunia pe care a creat-o in armata, politie si servicii de informatii, primii vizati de masurile ”de reglaj” anuntate. Ceea ce este la fel de straniu ca si atacurile repetate impotriva liderilor sindicali, despre care am scris in detaliu saptamana trecuta.

In ambele chestiuni, pozitionarile publice au fost asumate de ministri apropiati de Liviu Dragnea – fie Olguta Vasilescu, fie Carmen Dan, fie Adrian Tutuianu – si sunt in profunda contradictie cu tot ceea ce a facut PSD de la infiintare pana in prezent, cand a cautat sa isi asigure complicitatea liderilor de sindicat si a sistemului de siguranta nationala. Cu orice pret! Ce s-a schimbat, deci, intre iulie 2015 si iulie 2017?

La butoane nu mai este Gabriel Oprea, ci Liviu Dragnea. Chiar daca este neobisnuit de tacut pe subiectul pensiilor speciale, este evident ca Olguta Vasilescu nu ar fi indraznit sa genereze haosul fara aprobarea sa. Iar intre Dragnea din iulie 2017 si Oprea din iulie 2015 exista o diferenta esentiala.

Oprea era la acel moment la apogeul influentei sale. Conducea, practic, guvernul. In Parlament, el avea cheia care putea schimba majoriatea parlamentara. PSD statea drepti in fata sa, PNL nu stia cum sa-i intre in gratii. Cel mai important, insa, avea o relatie excelenta cu majoritatea sefilor din sistemul de siguranta nationala. Si chiar cu presedintele.

La el s-a apelat cand PSD a vrut sa-l schimbe pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, de exemplu. Si nu doar atunci. In schimb, i s-au tolerat multe. Si nu doar marunte. Si cum sa nu i se tolereze proiectul cresterii explozive a pensiilor militarilor cand de el beneficiau nu doar sindicalistii lui Dogaru, dar inclusiv cei mai importanti aliati ai sai, din armata, politie si servicii de informatii?!

In ce relatie este astazi Dragnea cu ceea ce el numeste SISTEMUL? Cu cei care, dupa ce i-au tolerat si lui multe, ii dau constant, din ianuarie incoace, peste mana? In cea mai proasta relatie posibila.

In 2015, Oprea era cel mai important aliat pe care il aveau in politica. In 2017, Dragnea este cel mai mare inamic al lor. Atacurile repetate impotriva justitiei, a statului de drept, au dus conflictul intr-un punct in care nu mai poate exista reconciliere. Este care pe care. Iar Dragnea le raspunde pe masura. Nu pensiile lor speciale il incurca, ci faptul ca i-au blocat toate incercarile de a incaleca statul.

Liviu Dragnea nu are o problema cu pensionarii din politie, justitie, SRI, SIE, DGIPI, DGIA, care s-au aflat in functii inalte in anii ‘90, cand Romania a fost jefuita fara mila. Din contra, acestora le este recunoscutor. Au fost oameni de onoare. Ei tineau de sase, partidul-stat ii rasplatea pe masura. Inclusiv cand au iesit la pensie.

Are o problema, insa, cu sefii actuali ai acestor institutii. Si cu toti subalternii lor care au contribuit la desprinderea sistemului de siguranta nationala din contractul oneros pe care l-au avut pana de curand cu mafia politica. In ochii celor care au inventat sistemul pensiilor speciale, partenerii care au incetat sa se mai achite de obligatiile de a-i proteja in fata justitiei, care i-au inconjurat cu linii rosii, nu sunt nimic altceva decat tradatori. Iar ei trebuie pedespsiti. Cum? Prin retragerea brusca si brutala a privilegiilor. Prin destabilizarea institutiilor nerecunoscatoare.

PSD nu are o problema cu a-si rasplati sustinatorii. Nu are o problema cu a face promisiuni de mariri si pensii nesustenabile. Dupa ce l-au dat jos pe Grindeanu, in noul program de guvernare au fortat si mai tare calendarul pomenilor electorale.

Potrivit vechiului program de guvernare, salariul minim urma sa ajunga la 1750 lei in 2020. Guvernul Tudose ar trebui sa-l urce la 2000 de lei inca de la 1 ianuarie 2018. Au anuntat pentru 2020 un salariu minim de 3.000 de lei. Adica, aproape dublu fata de cat promitea doar cu jumatate de an in urma (1750 lei).

Nu a trecut nicio luna de cand anuntau ca in urmatorii trei ani sa aiba loc o dublare a punctului de pensie. De la 917 lei, cat este in prezent, la 1775 lei, in 2020. Pentru aceste cresteri de unde sunt bani? Nu sunt! Dar nici nu are importanta.

Si atunci de ce are importanta ca nu vor fi bani pentru pensiile speciale? Nu are. Cum nu a avut nici in 2015 cand au votat legea Oprea – Dogaru, la fel de nesustenabila. Totul este o imensa farsa! Mai putin strategiile distructive. Alea sunt reale.

In cazul de fata, ea este clara: sa puna presiune pe cat mai multi angajati din sistemul de siguranta nationala si din justitie sa isi paraseasca functiile si sa iasa la pensie. Urmarea: destabilizarea institutiilor ostile. Si le-a reusit. Zeci de mii de oameni si-au depus deja dosarele, iar printre ei numerosi ofiteri de rang inalt.

Unii dintre ei sigur meritau sa plece de mult acasa, sau poate chiar sa dea socoteala pentru ca nu au rezistat unor tentatii, dar marea majoritate nu. De ce? Pentru ca sunt cei care au integrat Romania in NATO, care au dat consistenta parteneriatului strategic cu SUA, care au facut posibila lupta anticoruptie, asa imperfecta cum este. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile daca nu ar fi existat si oameni onesti, profesionisti, patrioti in aceste institutii.

Este suficient sa asculti problemele cu care se confrunta antreprenorii din economia privata in a gasi lucratori calificati ca sa intelegi ca nu va fi deloc usor sa fie inlocuiti. Si chiar daca se vor gasi oameni capabili, inevitabil, va dura o vreme pana ce vor performa la nivel maxim.

In acest timp, sistemul de siguranta va resimti din plin valul masiv de plecari. Ragazul lasat pana in septembrie pentru a iesi la pensie in conditii mult mai avantajoase va amplifica hemoragia. Si poate, speranta lui Dragnea, institutiile vor deveni suficient de vulnerabile ca sa il mai scape o data printre degete.

Dar, dupa cum scriam acum trei saptamani, ”nu va conta doar ce este Dragnea dispus sa faca pentru a ramane la putere, ci si cum vor actiona cei ce au profitat alaturi de el si care il protejeaza de multa vreme.” Dupa cum vedem, sunt dispusi la multe.

Presedintele Iohannis trebuie sa renunte la neutralitatea tactica in care s-a baricadat si sa isi precizeze pozitia. Trebuie sa protejeze statul! Daca nu o va face, s-ar putea ca in curand sa nu mai aibe ce apara. Nici macar pe el insusi”, incheie Turturica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: