Presedintele Iranului jura razbunare pentru moartea unui general ucis intr-un raid american in urma cu 3 ani

externe

Presedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat, marti, ca „uciderea” generalului Qassem Soleimani va fi „razbunata”, adresandu-se miilor de persoane care comemorau implinirea 3 ani de la moartea comandantului, relateaza AFP citata de Agerpres.

Generalul Qassem Soleimani, un personaj carismatic si popular in Iran, a fost ucis intr-un raid american la Bagdad in ziua de 3 ianuarie 2020.

„Nu am uitat si nu vom uita sangele martirului Soleimani”, a declarat Raisi, in fata miilor de persoane adunate in cea mai mare sala de rugaciuni din Teheran in memoria fostului comandant al fortei Quds, aripa pentru operatiuni externe a Gardienilor Revolutiei.

El i-a avertizat pe „ucigasii si organizatorii” crimei ca „razbunarea sangelui martirului Soleimani este certa si ca aceia care au comis omorul nu isi vor gasi somnul cu usurinta”.

Anul trecut, Raisi il declarase responsabil de moartea lui Soleimani pe fostul presedintele american Donald Trump si jurase razbunare daca acesta nu va fi judecat.

Se pare insa ca Trump nu este singurul american pe lista: Iranul „a identificat si inculpat 154 de acuzati, printre care 96 de cetateni americani”, a declarat purtatorul de cuvant al autoritatilor judiciare, Masoud Setayeshi.

Presedintele iranian a mai spus ca infrangerea gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) a fost preludiul infrangerii „hegemoniei americane” in lume.

„Martirul Soleimani a invins Statele Unite, partizanii miscarii teroriste si ai Statului Islamic in regiune (…) si acesta a fost preludiul infrangerii hegemoniei americane in lume”, a afirmat el in fata a mii de persoane care agitau drapele sau purtau portrete ale generalului.

Qassem Soleimani a fost ucis impreuna cu locotenentul sau irakian Abu Mahdi al-Muhandis intr-un atac american cu drone in apropierea aeroportului din Bagdad.

Cinci zile mai tarziu, Iranul a ripostat lansand rachete asupra unei baze americane la Ain al-Assad, care gazduia trupe americane in Irak, si a alteia de langa Erbil, in nordul tarii.

Niciun soldat american nu a fost ucis in aceste atacuri, insa, potrivit Washingtonului, zeci de persoane au suferit leziuni cerebrale traumatice in urma exploziilor.

Presedintele Trump a declarat la acea vreme ca a ordonat atacul cu drone ca raspuns la un un numar de atacuri impotriva intereselor americane in Irak, si ca erau asteptate si altele.

Ministerul iranian de Externe a transmis vineri pe Twitter ca „guvernul american actual poarta responsabilitatea internationala definitiva a acestei crime”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: