Liderii sindicatelor din Educatie, dupa intalnirea cu Iohannis: Presedintele a promis ca se va implica si s-a angajat sa gireze un eventual acord

news

UPDATE Presedintele Klaus Iohannis le-a promis liderilor sindicatelor din Educatie ca se angajeaza sa gireze un acord intre grevisti si Guvern, au declarat marti sefii principalelor sindicate, care au discutat cu seful statului circa o ora, la Palatul Cotroceni.

Greva va continua insa si miercuri, a spus liderul FSLI, Simion Hancescu, care a precizat ca presedintele Iohannis ”a promis ca se va implica”.

Marius Nistor, liderul federatiei sindicale Spiru Haret, a afirmat ca discutia cu seful statului a fost „constructiva”

”Colegii nostri vor considera daca aceste promisiuni si angajamentele presedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a afirmat, la randul sau, Marius Nistor, citat de agentia news.ro.

 

„Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat intreaga disponibilitate de a garanta, in calitate de mediator intre reprezentantii sindicatelor si Guvernul Romaniei, incheierea unui acord politic in vederea rezolvarii revendicarilor salariale si a obtinerii astfel a unui consens care sa permita reluarea cat mai rapida a procesului educational”, a precizat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, seful statului le-a transmis liderilor sindicali ca „le intelege ingrijorarile si solicitarile, care sunt firesti si legitime” iar „asigurarea unui mediu de invatare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizata fara ca profesorii sa beneficieze de conditiile adecvate pentru a-si desfasura activitatea”.

Iata mai jos cateva fragmente din comunicatul Administratiei Prezidentiale, dupa discutiile de la Cotroceni:

  • Presedintele Romaniei le-a transmis liderilor sindicali ca doar prin dialog, printr-o abordare constructiva si deschisa, vor putea fi identificate solutii rezonabile care sa satisfaca atat doleantele profesorilor, cat si nevoile si aspiratiile elevilor si ale parintilor. Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca rezolvarea blocajului din educatie si finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfasurare a anului scolar si pentru mentinerea unui climat de stabilitate in sistemul educational. Pentru a asigura dreptul fundamental la educatie al tuturor elevilor sunt prioritare incheierea mediilor si organizarea examenelor nationale.
  • In urma discutiilor de astazi, Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat intreaga disponibilitate de a garanta, in calitate de mediator intre reprezentantii sindicatelor si Guvernul Romaniei, incheierea unui acord politic in vederea rezolvarii revendicarilor salariale si a obtinerii astfel a unui consens care sa permita reluarea cat mai rapida a procesului educational.
  • Presedintele Romaniei indeamna toate partile angajate in dialogul institutional sa dea dovada de responsabilitate si flexibilitate in procesul de negociere si sa inteleaga ca solutiile viabile necesita un echilibru intre resursele disponibile si solicitarile profesorilor.
  • Presedintele Klaus Iohannis a reiterat ca educatia este un domeniu prioritar pentru viitorul Romaniei, iar adoptarea noilor legi ale educatiei in Parlament constituie cea mai buna dovada in acest sens.
  • Presedintele Romaniei si reprezentantii sindicali au evidentiat ca legislatia rezultata din proiectul „Romania Educata” aduce o serie de imbunatatiri semnificative si au agreat ca impreuna sa depuna eforturile necesare pentru punerea in aplicare a acestor prevederi, care creeaza cadrul optim pentru dezvoltarea generatiilor de azi si de maine. Toate aceste masuri vor genera un sistem de invatamant modern, care garanteaza cadrelor didactice statutul pe care il merita si care ofera tuturor elevilor conditiile optime pentru a-si atinge potentialul.

Presedintele Klaus Iohannis i-a primit la discutii, marti, pe sindicalistii din educatie, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Sindicalistii din sistemul de invatamant care au protestat marti, incepand de la ora 11:00 in Piata Victoriei, au ajuns la Palatul Cotroceni in jurul orei 14:30.

Liderii de sindicat au solicitat interventia de urgenta a presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce, nici la intalnirea de marti cu reprezentantii Guvernului cele doua parti nu s-au inteles pentru inchiderea conflictului.

„Actiunile de protest continua. Colegii nostri sunt singurii care vor decide momentul suspendarii acestor actiuni. Presedintele are un rol major. Daca vrea sa detensioneze situatia din sistem va trebui sa intervina in regim de urgenta. Este rolul domniei sale de mediator” a subliniat, la Palatul Victoria, Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”.

Solicitarile sindicalistilor vizeaza majorari salariale de 20% in timp ce oferta autoritatilor are in vedere prime de 4.000 de lei pentru personalul didactic si de 1.500 de lei pentru cel nedidactic.

Greva generala din invatamant a debutat luni, 22 mai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: