Presedintele Iohannis, reactie neobisnuit de dura fata de Dancila: „Daca ar fi un domn prim-ministru as spune ceva, fiind o doamna ma abtin”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a confirmat, luni, ca premierul Viorica Dancila a refuzat sa-i raspunda, timp de trei ore, la telefon. El a dezvaluit despre ce a discutat in final cu Dancila la telefon.

„Discutia a fost destul de lunga, in jurul temei mutarii ambasadei la Ierusalim. Am explicat domnei Dancila cateva chestiuni si in final cred ca a inteles un pic mai bine problemele care trebuie luate in considerare”, a declarat Iohannis.

Rugat sa comenteze refuzul premierului de a-i raspunde la telefon timp de trei ore, Iohannis a spus: „Daca ar fi un domn prim-ministru as spune ceva, fiind o doamna ma abtin. (…) Comunicarea a fost profund defectuoasa, sper sa nu se mai intample astfel de gafe din partea Guvernului”.

Presedintele a explicat apoi foarte transant care este situatia politica internationala in legatura cu acest subiect.

„Uniunea Europeana – si noi suntem in Uniunea Europeana – are o line foarte clara in aceasta chestiune: nimeni din UE nu isi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim pana nu se lamuresc partile de acolo care este statutul Ierusalimului”, a explicat presedintele.

„Nu poate nimeni sa vina din afara sa spuna statului Israel sau Autoritatii Palestiniene cum sa-si imparta Ierusalim. Cand se lamuresc lucrurile, nu mai exista acest impediment si atunci, numai atunci se poate discuta concret mutarea ambasadei la Ierusalim”, a adaugat Klaus Iohannis.

Seful statului a mai spus ca a inteles ca Guvernul „a vrut, de fapt, sa creeze o platforma de in jurul acestei teme”. „Nu este gresit, dar de acolo pana la o mutare efectiva mai este cale lunga”, a insistat presedintele.

„Stiu ca a existat argumentul cu SUA (care isi vor muta ambasada, n.r.). Imi amintesc de acel banc din vremea comunismului: Cum facm sa fie mai bine in Romania. Declaram razboi Statelor Unite. Nu putem sa comparam situatia Romaniei cu situatia SUA. Statele Unite sunt cea mai putere politica, economica si au o abordare care le apartine. Noi avem o abordare care, de mai bine de o jumatate de secol, caracterizeaza diplomatia romaneasca si noi am facut acolo, in Orientul Mijlociu, o figura foarte buna”, a precizat presedintele.

Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anuntat, vineri, Administratia Prezidentiala, subliniind ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare si ca „un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia”.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca a fost lansat un proces de analiza si evaluare privind relocarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, care va include si consultarea tuturor institutiilor si actorilor relevanti, conform Constitutiei si legilor in vigoare.

De asemenea, premierul Viorica Dancila spunea vineri ca a avut o discutie la telefon cu presedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, ca seful statului va fi consultat si ca documentul este clasificat de catre MAE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: