Presedintele Nicusor Dan se declara de acord cu inchiderea site-urilor care dezinformeaza, asa cum a procedat Republica Moldova

politica

Nicusor Dan, site-uri, dezinformare, interzicere, Republica Moldova

In cadrul unui interviu luat noului presedinte al Romaniei, Nicusor Dan, de publicatia poloneza Onet, reporterul a vrut sa stie ce anume vor face concret autoritatile noastre pentru a opri dezinformarea la urmatoarele alegeri, dupa ce s-a dovedit ca aceasta a jucat un rol masiv in promovarea candidatilor pro-rusi deghizati in „suveranisti”.

„Cred ca sunt doua lucruri. In primul rand, nu am un raspuns complet acum, dar din punct de vedere tehnic, stiu ca autoritatile din Republica Moldova sunt mult mai bune decat ale noastre. Ei au ajuns sa inchida unele site-uri care dezinformau si vrem sa facem si noi.

Desigur, mereu vom avea intrebari despre echilibru, despre libertatea de exprimare. In al doilea rand, este o intrebare despre increderea oamenilor in autoritati, pe care trebuie sa o restabilim”, a spus Nicusor Dan.

Presedintele a tinut sa sublinieze ca in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, pe care l-a castigat in fata lui George Simion, votul dezinformat a fost contracarat de „o mobilizare uriasa a societatii”, care isi dorea o directie pro-europeana.

„Multi oameni care niciodata nu au vorbit despre politica au atras atentia celor din jur ca nu este o alegere intre doua persoane, ci intre doua directii”, a adaugat Nicusor Dan.

Reamintim ca in toamna anului 2024, Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova a inchis sapte site-uri care reprezentau „riscuri in adresa securitatii nationale”.

SIS a cerut atunci furnizorilor de comunicatii electronice sa blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la site-ul nuacum.eu, prin care oamenii erau indemnati sa voteze in defavoarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Celelalte sase au fost site-urile rusesti: ng.ru, gazetacrimea.ru, crimea.gov.ru, crimea.ria.ru, crimea24tv.ru si ria.ru – site-ul uneia dintre cele mai mari agentii de presa din Rusia, detinuta de stat.

Decizia SIS nu a fost o premiera. In 2023, inaintea alegerilor locale, SIS a decis blocarea a zeci de site-uri despre care a spus ca ar prezenta un „pericol” pentru spatiul informational din Republica Moldova.

In iulie 2024, Parlamentul de la Chisinau a aprobat un proiect de lege prin care structuri responsabile de apararea ordinii publice pot cere blocarea paginilor web care incalca respectarea vietii personale, secretul corespondentei si promoveaza comiterea de infractiuni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: