Presedintele nu-si mai pierde vremea cu nimicurile pesediste. Ministrul Gabriel Les se plange ca Klaus Iohannis nu-l baga in seama

news

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, a declarat vineri, la Bistrita, ca scrisoarea pe care a trimis-o la inceputul lunii februarie catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, prin care a cerut o rezolvare amiabila a conflictului privind numirea sefului de Stat Major General al Armatei, a ramas fara raspuns, dar a precizat ca structura militara nu este afectata, in acest moment.

„Da, am trimis (o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis – n.r.), pentru ca este un aspect care tine pana la urma de o cooperare si de o colaborare corecta institutionala, care ar fi trebuit sa aiba loc mai demult. Raspunsul nu a venit in acest moment. Vom merge mai departe cu acest proces, din pacate, al Ministerului Apararii Nationale, trecand acel decret, dar structura militara nu sufera in acest moment, pentru ca avem atributii date loctiitorului sefului Statului Major al Apararii, care merge foarte bine”, a spus Les, citat de Agerpres.

Ministrul Gabriel Les a participat, la Bistrita, la ceremonia de repatriere a Batalionului 812 „Soimii Carpatilor” dupa o misiune de mai bine de sase luni executata in teatrul de operatii din Afganistan.

Pe 28 decembrie 2018, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a semnat un decret prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea Statului Major al Apararii. Tot atunci, Iohannis preciza ca nu a fost aprobata propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la sefia Statului Major al Apararii.

Ulterior, Ministerul Apararii a depus o plangere prealabila la Administratia Prezidentiala, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

Conform MApN, decretul semnat de presedintele Iohannis incalca dispozitiile legale prevazute in Legea 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, respectiv articolul 32, alineatul 5, conform caruia ‘Seful Statului Major al Apararii este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Apararii, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an'”.

Oficialii MApN invocau un precedent juridic in materie, aratand ca presedintele Romaniei a prelungit mandatul Sefului Statului Major General in anul 2010, prin decretul nr. 882, avand in vedere propunerea ministrului Apararii si avizul prim-ministrului.

In data de 9 ianuarie, ministrul Apararii, Gabriel Les, sustinea ca decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciuca „s-a facut ilegal”, adaugand ca „instanta este cea care va stabili” care este situatia de drept.

„Am facut o plangere prealabila pentru a ataca acel decret, care din punctul nostru de vedere s-a facut ilegal. Instanta este cea care va stabili acest lucru. Nu ministrul Apararii doreste schimbarea sefului Statului Major al Apararii, ci discutam de o incetare a mandatului dupa patru ani de zile, cu posibilitatea prelungirii cu pana la un an de zile. Experienta pe care am urmarit-o in MApN, in ultimii 28 de ani – ca s-a facut o singura prelungire in toata aceasta perioada (…). S-a ajuns la incetarea unui mandat de drept dat de lege si decizia mea a fost sa nu prelungesc acest mandat, pe argumente cat se poate de obiective”, declara Gabriel Les.

Pe 14 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers „inoportun” si „riscant” contestarea in contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Apararii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: