externe

Presedintele Poloniei: „Nu exista niciun indiciu ca a fost un atac intentionat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o racheta S-300 de fabricatie ruseasca”

Presedintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri ca nu exista „niciun indiciu” ca racheta care a aterizat marti in Polonia a fost un „atac intentionat” asupra tarii sale.

„Nu exista niciun indiciu ca acesta a fost un atac intentionat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o racheta S-300 de fabricatie ruseasca. Nu avem nicio dovada in acest moment ca a fost o racheta lansata de partea rusa”, a scris el miercuri pe Twitter.

El a adaugat ca exista „multe indicii” ca a fost o racheta de aparare antiaeriana ucraineana, care „din pacate a cazut pe teritoriul polonez”.

Duda a declarat miercuri ca racheta care a cazut marti in Polonia a fost „probabil un accident” din partea ucraineana in timp ce intercepta rachete rusesti care se apropiau.

„Exista o mare probabilitate” ca una dintre rachetele ucrainene de aparare antiaeriana sa fi cazut pe teritoriul Poloniei, a spus el la o conferinta de presa.

Aterizarea unei rachete in estul Poloniei, in apropiere de granita cu Ucraina, a marcat prima data cand o tara NATO a fost lovita direct in timpul conflictului.

Intr-o declaratie acordata miercuri pentru CNN, un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a negat in mod explicit informatiile potrivit carora racheta provine din Ucraina, dar a subliniat responsabilitatea Rusiei pentru declansarea razboiului.

„Exista o singura logica de urmat”, a declarat Mihailo Podolyak, consilier al sefului Biroului presedintelui ucrainean. „Razboiul a fost declansat si este purtat de Rusia. Rusia ataca masiv Ucraina cu rachete de croaziera. Rusia a transformat partea de est a continentului european intr-un camp de lupta imprevizibil. Intentia, mijloacele de executie, riscurile, escaladarea – toate acestea vin doar din partea Rusiei.”

„Deci, atunci cand o tara agresoare lanseaza un atac deliberat si masiv cu rachete impotriva unei tari mari de pe continentul european cu armele sale invechite din epoca sovietica (rachete din clasa Kh -), mai devreme sau mai tarziu, tragedia se produce si pe teritoriile altor state”, a subliniat Podolyak.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

6 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

10 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

10 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

10 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

11 ore ago