Presedintele Portugaliei soseste marti in Romania si va vizita impreuna cu Iohannis Batalionul 1 Instructie ”Olt”

news

Presedintele Klaus Iohannis il va primi, marti, pe omologul din Republica Portugheza, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectueaza in Romania, la Batalionul 1 Instructie „Olt” din Caracal, a informat Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, vizita presedintelui Portugaliei are loc in contextul unui dialog bilateral intens, la nivel inalt, dar si de lucru, si al unei coordonari stranse in cadrul Uniunii Europene si NATO. Domeniul apararii este unul din domeniile cheie ale cooperarii bilaterale, Portugalia participand la forta multinationala NATO din Romania pentru consolidarea apararii aliate pe Flancul Estic, avand un contingent de forte terestre stationat la Caracal.

Administratia Prezidentiala arata ca agenda discutiilor celor doi sefi de stat va contine aspecte legate de intensificarea cooperarii romano-portugheze in domeniul apararii, dar si economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabila, al sanatatii si educatiei.

„Va fi salutata contributia comunitatii romanesti la dezvoltarea societatii portugheze”, indica sursa citata.

De asemenea, va fi abordata situatia de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistentei umanitare acordate tarii vecine in contextul venirii iernii, inclusiv refugiatilor ucraineni, precum si pe sprijinul in facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta si despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confrunta cu numeroase provocari, generate de situatia de securitate de la frontierele sale si de criza energetica careia trebuie sa ii faca fata.

Cei doi presedinti vor aborda si modalitatile de sprijin pentru statele care si-au exprimat intentia sa adere la Uniunea Europeana, Republica Moldova, Ucraina, Georgia si respectiv partenerii din Balcanii de Vest.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: