Presedintele Republicii Centrafricane a facut o vizita de mediere in Gabon. Presedintele de tranzitie promite alegeri libere fara sa anunte cat va dura trecerea la democratie

externe

Presedintele Republicii Centrafricane, Faustin Touadera, a purtat, marti, la Libreville, discutii cu usile inchise cu liderul desemnat de junta din Gabon, ca urmare a condamnarii de catre principalul bloc regional a loviturii de stat din 30 august, transmite Reuters.

Blocul ECCAS (Comunitatea Economica a Statelor din Africa Centrala) a suspendat calitatea de membru al Gabonului, dar pana acum nu a impus sanctiuni ca raspuns la inlaturarea non-violenta a presedintelui Ali Bongo – a opta lovitura de stat din Africa de Vest si Centrala in ultimii trei ani.

Dupa intalnirea privata dintre Touadera si generalul Brice Oligui Nguema, care a depus juramantul luni ca presedinte interimar, in uralele sustinatorilor care salutau sfarsitul stapanirii de 56 de ani a familiei Bongo, nu au fost facute declaratii presei.

Touadera s-a aflat in vizita la Libreville in calitate de mediator intre junta si ECCAS, a declarat o sursa din palatul prezidential din Gabon.

Nguema a promis ca va numi un nou guvern in zilele urmatoare si ca va organiza alegeri libere si corecte, desi nu a spus cat de lunga va fi tranzitia la democratie.

Unele forte politice interne s-au strans in jurul noilor autoritati, liderul principalei aliante de opozitie din Gabon, Albert Ondo Ossa, declarand ca a vorbit marti cu Nguema.

„Astazi, la mine acasa, am avut ocazia sa am o conversatie privata si colegiala cu presedintele de tranzitie”, a spus el intr-o postare online, publicand o fotografie cu el, Nguema si altii dandu-si mainile in fata aparatului foto.

„Sa indraznim sa credem intr-un viitor mai bun si mai luminos pentru tara noastra iubita, Gabon”, a mai scris Ossa.

Platforma de opozitie Alternance 2023 a lui Ossa sustine ca a fost castigatoarea de drept a alegerilor recente. Ofiterii militari au preluat puterea la scurt timp dupa ce Bongo a fost anuntat ca castigator al acestora – un rezultat pe care l-au anulat si au spus ca nu este credibil.

In afara de un apel video pentru sprijin international, nu se stiu prea multe lucruri despre Bongo de cand a fost plasat in arest la domiciliu in timpul loviturii de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: