externe

Presedintele SUA, Joe Biden, s-a declarat „dezamagit” de absenta liderului chinez Xi Jinping de la summitul G20

Presedintele american Joe Biden s-a declarat duminica dezamagit de absenta liderului chinez, Xi Jinping, la summitul G20 care va avea loc in India saptamana aceasta, asigurand ca va avea totusi ocazia sa il intalneasca, transmite luni AFP, citata de Agerpres.

Intrebat despre absenta lui Xi Jinping de la summitul din New Delhi, presedintele Biden le-a raspuns reporterilor:”Sunt dezamagit, dar voi putea sa il vad”, fara a oferi mai multe detalii.

In ultimele luni, Statele Unite si China au reluat dialogul printr-o succesiune de vizite la Beijing ale unor inalti oficiali, printre care seful diplomatiei americane Antony Blinken. Relatiile bilaterale raman insa tensionate, disputele comerciale, expansiunea chineza in Marea Chinei de Sud si problema insulei democratice autonome Taiwan continuand sa reprezinte aspecte sensibile in relatia bilaterala.

Joi, un inalt oficial al Uniunii Europe a declarat ca presedintele Xi Jinping nu va participa la G20 si va fi reprezentat de premierul Li Qiang.

Presedintele chinez si prim-ministrul indian Narendra Modi au avut o intalnire fata in fata rara la summitul BRICS din Africa de Sud de luna trecuta, dar tensiunile raman ridicate intre cei doi giganti asiatici.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

O oră ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

O oră ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

4 ore ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

7 ore ago