Presedintele sud-coreean avertizeaza asupra unui raspuns fara precedent la testul nuclear din Coreea de Nord si cere Chinei sa descurajeze Phenianul

externe

Presedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a avertizat ca va exista un raspuns comun cu aliatii fara precedent daca Coreea de Nord va continua cu un test nuclear si a cerut Chinei sa descurajeze Nordul in legatura cu dezvoltarea interzisa a armelor si rachetelor nucleare, potrivit Reuters.

Intr-un interviu amplu acordat luni Reuters, Yoon a cerut Chinei, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, sa-si indeplineasca responsabilitatile ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. El a spus ca, in caz contrar, acest lucru ar duce la un aflux de active militare in regiune.

„China are capacitatea de a influenta Coreea de Nord, si, deci, are responsabilitatea de a se angaja in acest proces. Depinde de Beijing sa decida daca va exercita aceasta influenta pentru pace si stabilitate”, a declarat Yoon.

Actiunile Coreei de Nord au condus la cresterea cheltuielilor de aparare in tarile din regiune, inclusiv in Japonia, si la mai multa desfasurare de avioane si nave de razboi americane, a mentionat Yoon.

Este in interesul Chinei sa faca „eforturi” pentru a determina Coreea de Nord sa se denuclearizeze, a spus el.

Cand a fost intrebat ce ar face Coreea de Sud si aliatii sai, Statele Unite si Japonia, daca Coreea de Nord va efectua un nou test nuclear, Yoon a spus ca raspunsul „va fi ceva ce nu s-a vazut pana acum”, dar a refuzat sa detalieze ce ar implica asta.

„Ar fi extrem de imprudent sa efectueze un al saptelea test nuclear”, a declarat el.

Pe fondul unui an record pentru testele de rachete, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat in aceasta saptamana ca tara sa intentioneaza sa aiba cea mai puternica forta nucleara din lume.

Testele din Coreea de Nord au umbrit mai multe adunari ale liderilor internationali din aceasta luna, inclusiv conferinta G20 de la Bali, unde Yoon a insistat la presedintele chinez Xi Jinping sa faca mai mult pentru a controla provocarile nucleare si cu rachete ale Coreei de Nord. Xi a cerut Seulului sa imbunatateasca relatiile cu Phenianul.

Inainte de G20, presedintele american Joe Biden i-a spus lui Xi ca Beijingul are obligatia de a incerca sa convinga Coreea de Nord sa nu initieze un test nuclear, desi a spus ca nu este clar daca China ar putea face acest lucru. Consilierul american pentru securitate nationala, Jake Sullivan, a declarat inainte de intalnire ca Biden il va avertiza pe Xi ca dezvoltarea continua a armelor din Coreea de Nord va duce la o prezenta militara sporita a SUA in regiune, ceea ce Beijingul nu este dornic sa vada.

Coreea de Sud si Statele Unite au convenit sa desfasoare mai multe „active strategice” americane, cum ar fi portavioane si bombardiere cu raza lunga de actiune, in zona, dar Yoon a spus ca nu se asteapta la schimbari la cele 28.500 de forte terestre americane stationate in Coreea de Sud.

China a luptat alaturi de Nord in Razboiul din Coreea din 1950-1953 si l-a sustinut din punct de vedere economic si diplomatic de atunci, dar analistii spun ca Beijingul ar putea avea o putere limitata si poate putina dorinta de a pune capat ambitiilor Phenianului. China spune ca aplica sanctiunile UNSC, pe care le-a votat, dar de atunci a cerut sa fie mai relaxate si, impreuna cu Rusia, a blocat incercarile conduse de SUA de a impune noi sanctiuni.

Consolidarea legaturilor cu Washingtonul este nucleul politicii externe a lui Yoon.

Dar, la fel ca predecesorul sau, Moon Jae-in, Yoon trebuie sa fie prudent, in conditiile rivalitatii tot mai mari dintre SUA si China. China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud si un partener apropiat al Coreei de Nord.

Cu privire la cresterea tensiunilor dintre China si Taiwan, Yoon a spus ca orice conflict acolo ar trebui rezolvat conform normelor si regulilor internationale.

Taiwanul democratic, pe care China il pretinde ca fiind al sau, a fost supus unei presiuni militare si politice tot mai mari din partea Beijingului, care a spus ca nu va renunta niciodata la utilizarea fortei impotriva insulei.

„Sunt ferm impotriva oricarei incercari de a schimba status quo-ul in mod unilateral”, a spus Yoon.

Cand a fost intrebat despre rolul Coreei de Sud intr-un eventual conflict in Taiwan, Yoon a spus ca fortele tarii vor „lua in considerare situatia generala de securitate”, dar ca preocuparea lor principala ar fi incercarile nord-coreene de a profita de situatie.

De asemenea, Yoon a facut din cresterea cooperarii cu Japonia un obiectiv principal, in ciuda disputelor juridice si politice persistente care dateaza de la ocuparea peninsulei coreene de catre Japonia in 1910-1945.

Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite au convenit sa partajeze informatii in timp real pentru urmarirea testelor de rachete balistice nord-coreene.

Ca parte a celei mai mari expansiuni militare de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, se asteapta ca Japonia sa-si modernizeze arsenalul, inclusiv cu rachete cu raza lunga de actiune, sa imbunatateasca apararea cibernetica si sa creeze un cartier general combinat de comanda aeriana, maritima si terestra care va lucra mai strans cu fortele americane din Japonia.

Ambitiile militare ale Japoniei sunt de multa vreme o problema sensibila pentru tarile vecine, dintre care multe au fost invadate inainte sau in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Predecesorul lui Yoon a oprit multe dintre exercitiile trilaterale si aproape ca a parasit un acord de partajare a informatiilor cu Tokyo, pe masura ce relatiile s-au inrautatit.

Acum, Japonia se confrunta cu tot mai multe amenintari din partea programului de rachete al Coreei de Nord, care survoleaza insulele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: