Presedintele Taiwanului si presedintele Camerei Reprezentantilor SUA s-au intalnit in California, in ciuda avertismentelor Chinei

externe

Presedintele Camerei Reprezentantilor SUA, Kevin McCarthy, s-a intalnit, miercuri, cu presedintele taiwanez Tsai Ing-wen in California, in ciuda amenintarilor cu represalii din partea Chinei, care sustine ca Taiwanul ii apartine, devenind cea mai inalta personalitate americana care s-a intalnit cu un lider taiwanez pe teritoriul SUA din 1979, informeaza Reuters.

Republicanul McCarthy, care, prin pozitia sa, este numarul trei in ierarhia conducerii SUA, a intampinat-o pe Tsai miercuri dimineata la Biblioteca Prezidentiala Ronald Reagan din Simi Valley, California, langa Los Angeles.

La inceputul unei intalniri cu alti congresmeni republicani si democrati, McCarthy a numit-o pe Tsai „o mare prietena a Americii” si a adaugat: „Sunt optimist ca vom continua sa gasim modalitati pentru ca oamenii din America si Taiwan sa lucreze impreuna pentru a promova libertate economica, democratie, pace si stabilitate”.

Tsai i-a multumit lui McCarthy pentru ospitalitate, numindu-o „calda, precum soarele Californiei”, si a multumit, de asemenea, delegatiei Congresului.

Anul trecut, dupa vizita in Taiwan a fostei presedinte a Camerei, Nancy Pelosi, China a organizat exercitii militare in jurul Taiwanului.

Miercuri, Ministerul taiwanez al Apararii a declarat ca inainte de intalnirea dintre Tsai si McCarthy, un grup de portavioane chineze a intrat in zona de sud-est a insulei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus ca tranzitarea SUA de catre un presedinte taiwanez nu este nimic nou si ca Beijingul nu ar trebui sa o foloseasca drept scuza pentru a lua masuri sau pentru a creste tensiunile.

Sustinatorii care fluturau steaguri Taiwan si bannere pro-Taiwan si Hong Kong au scandat „Jiayou Taiwan” – echivalentul „Go Taiwan” – in parcarea Bibliotecii Reagan inainte de sosirea lui Tsai si a lui McCarthy. Dupa ce McCarthy si Tsai au intrat, un avion mic a zburat deasupra bibliotecii, purtand un banner pro-Beijing care spunea „O singura China! Taiwan este parte din China!”.

Intalnirea va atrage cu siguranta o reactie puternica din partea Beijingului, care considera Taiwanul parte a teritoriului sau si a promis ca il va aduce sub controlul sau, cu forta, daca este necesar.

China a avertizat in mod repetat impotriva unei intalniri intre McCarthy si Tsai, care se afla la prima ei escala in SUA din 2019, desi unii analisti se asteapta ca reactia sa sa fie mai moderata decat aceea la vizita lui Pelosi la Taipei.

O intalnire in California este vazuta ca o alternativa potential mai putin provocatoare la vizita lui McCarthy in Taiwan, ceva ce a spus ca spera sa faca.

Ministerul taiwanez al Apararii a declarat ca grupul de portavioane chineze se indrepta spre un loc de antrenament in Pacificul de Vest si ca fortele navale si aeriene taiwaneze si sistemele radar de pe uscat le monitorizeaza indeaproape.

Se spune ca navele, conduse de portavionul „Shandong”, au trecut prin Canalul Bashi care separa Taiwanul de Filipine si apoi in apele din sud-estul Taiwanului.

China a mai trimis portavioane in apropierea Taiwanului in momente la fel de sensibile. Inca nu a facut comentarii privind grupul de portavioane, a caror aparitie a coincis si cu sosirea la Beijing a presedintelui francez Emmanuel Macron.

In luna martie a anului trecut, „Shandong” a traversat stramtoarea Taiwan cu doar cateva ore inainte ca presedintii chinezi si americani sa discute.

Tsai a tranzitat prin New York saptamana trecuta in drum spre America Centrala pentru a vizita doi dintre putinii parteneri diplomatici ramasi ai Taiwanului, Guatemala si Belize. Washingtonul a cerut Chinei sa nu reactioneze exagerat, prezentand escalele lui Tsai ca o rutina si o parte normala a relatiei sale neoficiale cu Taiwan.

Cu toate acestea, SUA, care este obligata prin lege sa ofere Taiwanului mijloacele de a se apara, a intensificat interactiunile cu Taipei in ultimii ani, deoarece presiunea Beijingului asupra insulei a crescut.

La o conferinta de presa la Bruxelles, Blinken a spus ca astfel de opriri sunt „private” si „neoficiale”.
Xu Xueyuan, insarcinatul cu afaceri al ambasadei Chinei la Washington, a declarat saptamana trecuta ca intalnirea lui McCarthy cu Tsai „ar putea duce la o alta confruntare serioasa intre China si SUA.” Marti,

Ministerul de Externe al Chinei a declarat ca va „monitoriza indeaproape” intalnirea si „va apara cu hotarare” suveranitatea chineza.

De la vizita lui Pelosi, relatiile dintre SUA si China s-au deteriorat la ceea ce unii spun ca este cel mai prost nivel din 1979.

In februarie, SUA au doborat un balon-spion chinez care a plutit deasupra teritoriului SUA si au crescut temerile ca Beijingul ar putea fi incurajat de invazia Ucrainei de catre Rusia si ar decide sa actioneze militar impotriva Taiwanului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: