politica

Presedintele USR, reactie fulger dupa demiterea lui Citu: „Intre noi, diferenta este uriasa si l-as indemna la mai multa cumpatare. Asteptam o reactie echilibrata de la PNL”

Presedintele USR Dacian Ciolos a reactionat imediat dupa ce Parlamentul a votat pentru demiterea premierului Florin Citu. „L-am auzit pe domnul Citu spunand ca am tradat Coalitia. Noi nu am tradat Coalitia, pentru ca nu avem datorii fata de coalitie, ci fata de programul la care ne-am angajat in fata celor care ne-au votat. (…) Asteptam o reactie echilibrata de la PNL, vrem sa intelegem ce isi doresc in continuare si vom vedea in functie de negocierile de la Cotroceni in ce directie o vom lua”, a spus Ciolos.

„Drum bun, domnule Citu! O tara intreaga a stat blocata in demisia dumneavoastra si iata ca, astazi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politica provocata de premierul Citu sa se incheie cat mai repede. Pe cetateni ii intereseaza ca cineva sa se gandeasca la ei si nu la putere, de dragul puterii. Oamenii se lupta azi cu scumpiri, pandemie, un sistem sanitar ajuns la limita, nesiguranta cu privire la ramanerea scolilor deschise. Toata lumea stie ca avem o problema sistemica, ca increderea in stat a ajuns la cote minime, iar situatia este absolut dramatica. Regretabil, aceasta criza a fost provocata si escaladata de domnul Citu, care, pentru a castiga puterea in partid, a sacrificat o coalitie functionala.

Nu ma mira minciunile cinice ale fostului premier la adresa USR PLUS. Un premier care avea toata puterea si sustinerea de care avea nevoie pentru reforme a preferat un razboi politic, pentru ca nu a reusit sa inteleaga si sa respecte programul de guvernare si partenerul de care avea nevoie. Desi a scazut dramatic la nivelul incredere si sustinere publica, fostul premier a dovedit inca o data ca nu a inteles ca vorbind in modul in care a facut-o – si o face in continuare – isi prabuseste complet si partidul pe care il conduce.

L-am auzit pe domnul Citu ca USR PLUS nu a realizat niciuna dintre reformele promise. Exact de asta am ajuns in situatia de a initia o motiune impotriva sa: pentru ca s-a opus la reformele pe care le-am promis si a rupt astfel protocolul de coalitie si programul de guvernare agreat. L-am auzit pe domnul Citu spunand ca am tradat Coalitia. Noi nu am tradat Coalitia, pentru ca nu avem datorii fata de coalitie, ci fata de programul la care ne-am angajat in fata celor care ne-au votat. Nu avem loialitate fata de persoane, ci fata de principii.

Intre noi, diferenta este uriasa si l-as indemna la mai multa cumpatare. Pana una alta, asteptam o reactie echilibrata de la PNL, vrem sa intelegem ce isi doresc in continuare si vom vedea in functie de negocierile de la Cotroceni in ce directie o vom lua. Ne abtinem de la mai multe comentarii si propuneri pana cand nu avem o propunere realista de coalitie guvernamentala. Suntem pregatiti sa reluam discutiile in conditii civilizate si rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Citu in ultimele luni”, a transmis Dacian Ciolos.

Motiunea de cenzura initiata de PSD a fost adoptata, marti, de Parlament. S-au inregistrat 281 voturi „pentru”.

Parlamentarii PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale nu au votat. Pentru a trece motiunea era nevoie de 234 voturi favorabile.

Premierul Citu a lansat atacuri violente la adresa USR in timpul dezbaterilor la motiunea de cenzura, afirmand ca „dragi romani, va cer scuze ca am crezut in USR, am crezut ca este un partid care vrea reforme”. USR a fost principala tinta a lui Citu, ignorand aproape total PSD si AUR. Discursul lui Citu a fost impanat cu mai multe expresii in limba engleza.

„Astazi a murit moralitatea. Motiunea PSD, cel mai mare inamic al nostru, este votat de USR. Dragi romani, ati fost tradati. USR vrea sa dea jos guvernul din care face parte, in care a ajuns datorita increderii voasstre. Se poate sa fie mai jos? S-au facut frati cu extremisstii, pentru a-l inlatura pe singurul om care i-a pus la treaba si care apara vietile romanilor.

Le-am aratat clar, cu mine premier, guvernarea nu este un joc de copii rasfatati.

USR vrea sa ajunga la guvernare cu un sef mai indulgent, care sa inchida ochii cand in loc de calea dreapta, ei aleg stanga. Nu a existat o alianta mai toxica in 30 de ani. Oare ce castiga USR prin faptul ca arunca Romania in haos? Dragi romani, va cer scuze ca am crezut in USR, am crezut ca este un partid care vrea reforme, care nu sustine discursul extremist, neofascist. Adevarata fata este cea vazuta astazi. Tovarasul cu spirala si Vasile Dancu, ce imagine!

Dragi romani, ati votat un partid bipolar. Ei spun ca sunt in coalitie, dar voteaza pentru caderea guvernului, alaturi de PSD. Responsabilitatea pentru tot ce urmeaza, dobanzi, curs, pandemie, este la USR!

Acesta este USR, dragi romani, un partid iresponsabil si imatur, care nu a facut niciuna dintre reformele promise. Concluzia este una singura: am fost prea indulgent, nu intransigent, cu incompetenta si amatorismul acestor ministri. Trebuia sa ii fi demis pe toti mult mai devreme si poate astazi aveam un sistem de sanatate pregatit pentru valul patru. Aveam o absorbtie a fondurilor UE mai buna, aveam cativa kilometri de autostrada facuti.

Trebuia sa-i fi demis mult mai devreme, am tolerat o echipa de incompetenti la guvernare mai mult decat era cazul. Nu voi mai permite asa ceva. Ce ma supara cel mai tare este ca si-au batut joc de sistemul de sanatate, au avut bani si nu au facut nimic, nu au pregatit valul 4.

Va plasati impotriva modernizarii Romaniei. Spuneati ca fara coruptie ajungem departe. Alaturi de corupti, nu veti ajunge nicaieri”, a spus Citu.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

26 de minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

31 de minute ago

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

41 de minute ago

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

53 de minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

56 de minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

O oră ago