Presedintii Joe Biden si Xi Jinping discuta despre Taiwan, inteligenta artificiala si fentanil intr-un efort de a reveni la un dialog regulat

externe

xi jinping, joe biden

Presedintele Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping au discutat, marti, telefonic, despre Taiwan, inteligenta artificiala si problemele de securitate, intr-un apel menit sa demonstreze revenirea la dialogul regulat intre cele doua puteri, potrivit AP.

Apelul, descris de Casa Alba drept „candid si constructiv”, a fost prima conversatie a liderilor de la summitul din noiembrie din California, care a reinnoit relatia dintre cele doua armate si o promisiune de cooperare sporita pentru a opri fluxul de fentanil si precursorii sai care vine din China.
Xi Jinping i-a spus lui Biden ca cele doua tari ar trebui sa adere la concluzia „fara ciocniri, fara confruntari” ca unul dintre principiile acestui an.

„Ar trebui sa acordam prioritate stabilitatii, sa nu provocam probleme, sa nu depasim liniile, dar sa mentinem stabilitatea generala a relatiilor China-SUA”, a spus Xi, potrivit China Central Television, postul de stat.

Apelul va fi urmat de cateva saptamani de angajamente la nivel inalt intre cele doua tari, secretarul Trezoreriei Janet Yellen urmand sa calatoreasca in China joi, iar secretarul de stat Antony Blinken urmand-o in saptamanile urmatoare.

Biden a facut presiuni pentru interactiuni sustinute la toate nivelurile guvernamentale, considerand ca acestea sunt esentiale pentru a impiedica ajungerea la un conflict direct din cauza concurentei dintre cele doua economii masive si puteri armate nucleare. In timp ce summiturile in persoana au loc poate o data pe an, au spus oficialii, atat

Washingtonul, cat si Beijingul recunosc valoarea angajamentelor mai frecvente dintre lideri.

Cei doi lideri au discutat despre Taiwan inainte de inaugurarea de luna viitoare a lui Lai Ching-te, presedintele ales al insulei, care a promis sa pastreze independenta de facto fata de China si sa o alinieze in continuare altor democratii. Biden a reiterat ca SUA se opune oricaror mijloace coercitive de a aduce Taiwanul sub controlul Beijingului.

China considera Taiwanul o chestiune interna si a protestat energic fata de sprijinul SUA pentru insula. Taiwan ramane „prima linie rosie care nu trebuie depasita”, i-a spus Xi Jinping lui Biden si a subliniat ca Beijingul nu va tolera activitatile separatiste ale fortelor de independenta ale Taiwanului, precum si „indulgenta si sprijinul exterior”, facand aluzie la sprijinul Washingtonului pentru insula.

Biden si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarile cu privire la operatiunile Chinei in Marea Chinei de Sud, inclusiv eforturile de luna trecuta de a impiedica Filipine, pe care SUA sunt obligate prin tratat sa le apere, sa-si aprovizioneze fortele aflate pe atolul Second Thomas disputat.

Saptamana viitoare, Biden ii va gazdui pe presedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. si pe premierul japonez Fumio Kishida la Casa Alba pentru un summit comun in care influenta Chinei in regiune trebuia sa fie pe primul loc pe ordinea de zi.

In cadrul apelului, Biden a insistat ca Beijingul sa faca mai mult pentru a-si indeplini angajamentele de a opri fluxul de narcotice ilegale. Angajamentul a fost facut la summitul liderilor desfasurat la Woodside, California, anul trecut, in marja reuniunii de Cooperare Economica Asia-Pacific.

La summitul din noiembrie, Biden si Xi au convenit, de asemenea, ca guvernele lor vor avea discutii oficiale privind promisiunile si riscurile inteligentei artificiale avansate, care urmeaza sa aiba loc in saptamanile urmatoare. Cei doi lideri au discutat aceasta problema marti, la doar doua saptamani dupa ce China si SUA s-au alaturat altor peste 120 de natiuni pentru a sustine o rezolutie a Natiunilor Unite care cere garantii globale in privinta tehnologiei emergente.

Biden a exprimat, de asemenea, ingrijorari cu privire la respectarea drepturilor omului in China, inclusiv noua lege restrictiva a securitatii nationale din Hong Kong si tratamentul acordat grupurilor minoritare si a adus in discutie situatia in care se afla americanii detinuti sau carora li se interzice sa paraseasca China.

Presedintele democrat a insistat si asupra relatiei Chinei cu Rusia, care incearca sa-si reconstruiasca baza industriala in timp ce continua invadarea Ucrainei, si a cerut Beijingului sa-si exercite influenta asupra Coreei de Nord pentru a controla puterea nucleara izolata si neregulata.

In calitate de lideri ai celor mai mari doua economii ale lumii, Biden si-a exprimat ingrijorarea lui Xi cu privire la „practicile economice neloiale” ale Chinei, a spus oficialul si a reafirmat ca SUA vor lua masuri pentru a-si pastra securitatea si interesele economice, inclusiv prin continuarea limitarii transferul unor tehnologii avansate in China.

Pe de alta parte, Xi Jinping a spus ca SUA au luat mai multe masuri pentru a suprima economia, comertul si tehnologia Chinei in ultimele cateva luni si ca lista companiilor chineze sanctionate a devenit din ce in ce mai lunga, ceea ce „nu reduce riscul, ci creeaza riscuri”.

Yun Sun, directorul programului pentru China la Stimson Center, a declarat ca apelul „reflecteaza dorinta reciproca de a mentine relatia stabila”, in timp ce liderii si-au reiterat pozitiile de lunga durata cu privire la problemele care ridica ingrijorari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: