analize

Presshub: Centrala nucleara de la Cernobil: 38 de ani de la accident si 2 ani de la deocupare

Acum treizeci si opt de ani a avut loc un accident la centrala nucleara de la Cernobil. Moscova a ascuns multa vreme adevarul despre consecintele sale oribile.

Si pe 24 februarie 2022, ocupantii rusi au ocupat platforma industriala a centralei nucleare de la Cernobil – asa a aflat intreaga lume despre un nou act de terorism nuclear comis la ordinul Kremlinului.

Va invitam sa cititi despre accidentul de la Cernobil si cum se recupereaza aceasta dupa ocupatie in ancheta noastra.

In noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986 a avut loc o explozie la a patra unitate de putere de la centrala nucleara de la Cernobil. Acest lucru a dus la eliberarea unei cantitati uriase de substante radioactive in atmosfera si la cresterea nivelului de radiatii.

La doua zile dupa accident, sistemul de siguranta al centralei nucleare suedeze Forsmark a raportat niveluri ridicate de radiatii in mediu.

Cu toate acestea, la inceput, suedezii nu au inteles care este sursa. Pe baza directiei vantului, s-a sugerat ipoteza ca au fost aduse particule periculoase de la centrala nucleara de la Cernobil, unde probabil s-a produs un accident.

Mentionam aici ca centrala nucleara Forsmark se afla la o distanta de aproximativ 1.100 de kilometri de cea de la Cernobil.

Incercarile suedezilor de a afla detalii despre situatia de la statia de la Cernobil de pe canalele oficiale au esuat. Diplomatia sovietica a respins categoric toate presupunerile lor.

Apoi suedezii au amenintat ca vor trimite o cerere Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, iar Moscova nu a avut de ales decat sa-i informeze pe scandinavi despre explozia de la a 4-a unitate de putere.

Prin urmare, cand oamenii din strainatate stiau deja despre situatia de la centrala nucleara de la Cernobil, autoritatile URSS au continuat sa taca. Au facut tot posibilul pentru a impiedica oamenii sa cunoasca adevarul.

Ziarele au scris: „Totul este in regula la Cernobil – nivelul de radiatii nu depaseste standardele permise”.

Cu toate acestea, deja pe 27 aprilie, orasul Pripyat, situat la 3 kilometri de Centrala Nucleara de la Cernobil, a fost complet evacuat.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

50 de minute ago

Ziua Europei: Cum poate Romania sa devina o tara cu adevarat europeana (P)

Catalin Drula, presedinte USR Am sarbatorit Ziua Europei alaturi de colegii mei din USR si…

2 ore ago

Geoana ironizeaza gafele lui Ciolacu: „Nu sunt interesat de niciun portofel european”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a declarat joi ca nu este interesat de…

2 ore ago

Florin Piersic a fost operat: „A fost extrasa proteza de genunchi, s-a practicat asanare extinsa si implantarea unei proteze tip spacer”

Florin Piersic a fost operat, joi, starea sa fiind stabila, au transmis medicii. El a…

2 ore ago