Presshub: Cheltuieli de 757 milioane de lei in cele patru randuri de alegeri din 2024. Veniturile au fost si mai mari

politica

parlamentari, diaspora, POT, SOS, AUR, Tik Tok

757 de milioane de lei au cheltuit partidele si candidatii in alegerile din 2024, asa cum reiese din raportul Autoritatii Electorale Permanente (AEP). Formatiunile politice si candidatii au avut insa venituri si mari decat cheltuielile din 2024, de peste 790 de milioane de lei. Din cele 757 de milioane de lei cheltuite in alegeri, 56 au provenit din subventiile incasate de partide de la bugetul de stat.

Anul 2024 a reprezentat pentru Romania unul dintre cele mai solicitante exercitii democratice din ultimul deceniu, cu patru runde de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare si prezidentiale.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), prin Departamentul de control al finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale (DCFPPCE), a avut un rol esential in supervizarea modului in care partidele politice si candidatii independenti au cheltuit fondurile – fie ele publice sau private – in lupta pentru voturi.

Raportul publicat de AEP, vineri – 11 aprilie, in Monitorul Oficial nr. 325 ofera o radiografie completa a dimensiunii financiare a acestor campanii si scoate in evidenta nivelul impresionant al cheltuielilor electorale.

Un prim aspect relevant este cuantumul total al cheltuielilor declarate de formatiunile politice si candidatii independenti pentru cele patru tipuri de alegeri:

Alegeri europarlamentare: 145,7 milioane de lei
Alegeri locale: 241,4 milioane de lei
Alegeri parlamentare: 260,2 milioane de lei
Alegeri prezidentiale: 109,5 milioane de lei

Cumulat, rezulta o suma totala declarata a cheltuielilor electorale de 756,9 milioane de lei, adica aproximativ 152 milioane de euro.

Aceste fonduri au fost utilizate pentru producerea materialelor de propaganda, organizarea de evenimente electorale, consultanta, publicitate in presa si online, si multe altele.

Aceasta suma nu include cheltuielile administrative curente ale partidelor sau costurile nedeclarate, care ar putea ridica si mai mult nota de plata a anului electoral.

Finantarile, si mai mari, provin din contributii, transferuri si subventii
Finantarea acestor cheltuieli s-a realizat prin contributii proprii ale partidelor, donatii, transferuri din activitatea curenta si subventii de la bugetul de stat. Sumele totale declarate ca venituri pentru campaniile electorale s-au ridicat la valori impresionante:

Europarlamentare: 149,1 milioane de lei
Locale: 246,05 milioane de lei
Parlamentare: 273,1 milioane de lei
Prezidentiale: 122,5 milioane de lei

Cumulat, veniturile declarate pentru campaniile electorale din 2024 insumeaza 790,9 milioane de lei. Un segment semnificativ al acestor sume provine din subventiile acordate de la bugetul de stat.

Conform raportului, in anul 2024, partidele politice au incasat din subventii 382,4 milioane de lei, iar cheltuielile din aceste fonduri au fost de 423,1 milioane lei. Diferenta este acoperita din fondurile necheltuite din anii anteriori, conform raportului AEP.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: