Presshub: Comunitatea artistilor de la Atelierele Malmaison, distrusa pentru ca statul vrea chirie mai mare

news

Malmaison

Comunitatea artistilor de la Atelierele Malmaison, cladirea din Bucuresti unde 46 de artisti si artiste au creat un spatiu de creatie si de expunere, risca sa se destrame.

Societatea de stat care detine imobilul, Iprochim, vrea o chirie consistent mai mare, de la 4 euro pe metru patrat, cat este in prezent, la 10 euro pe metru patrat. De asemenea, nu mai doreste sa inchirieze cu contract pe trei ani, ci numai pe maxim trei luni.

Artistii nu isi permit noile chirii, pentru ca totusi cultura independenta nu este o activitate care sa aduca profit. In plus, nu isi pot organiza activitatile pe termen lung, daca vor fi mereu sub presiunea expirarii contractului de inchiriere.

Prin urmare, comunitatea artistilor de la Atelierele Malmaison face un apel catre Ministerul Culturii si Ministerul Economiei, in subordinea caruia este Iprochim, prin care cer asigurarea continuarii activitatii lor pe termen lung in aceeasi cladire.

Comunitatea Atelierelor Malmaison s-a constituit in 2020 in jurul nevoii de spatiu de lucru dedicat pentru artiste si artisti si este in acest moment cea mai mare grupare de acest gen din Bucuresti si din tara.

Spatiul ocupat de artisti, la etajele 1 si 2 al cladirii, a fost renovat chiar de acestia, cu sprijinul sponsorilor.

„Desi nevoia unor initiative de acest tip nu este deloc una noua, de putine ori in istoria scenei de arta bucurestene un grup atat de extins a reusit acest tip de coagulare.

Comunitatea formata in jurul Atelierelor considera ca arta si artistii, artistele trebuie sa aiba un loc sigur si vizibil in societate, iar creatia lor necesita o sustinere pe termen lung prin existenta spatiilor de expunere si de lucru accesibile ca pret si locatie”, arata comunitatea, pe site-ul propriu.

Acum, activitatea artistilor si artistelor este pusa in pericol de dorinta societatii care apartine statului roman de a castiga mai multi bani pe seama lor.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: