Presshub: Cum a afectat razboiul Parcul National Kamenskaya Sich din Ucraina. Consecinte de mediu

news

Parc Ucraina

Cum a afectat razboiul Parcul National Kamenskaya Sich si lacul de acumulare Kakhovka, au vrut sa afle, in luna aprilie, oameni de stiinta si ecologisti din orasele Kherson si Kiev.

Acestia au efectuat o expeditie stiintifica in parc, care este situat pe malul lacului de acumulare. Expeditia stiintifica a fost a cincea de la eliberarea malului drept al regiunii Kherson de sub ocupatia militara ruseasca.

Unul dintre cele mai tinere parcuri naturale nationale din Ucraina, „Kamenskaya Sich”, si-a sarbatorit in aprilie 2024 a cincea aniversare de la crearea sa. Din pacate, cronica sa contine statistici triste. Parcul s-a dezvoltat in conditii de razboi aproape jumatate din perioada existentei sale.

Desi „Kamenskaya Sich” a fost eliberat in noiembrie 2022, in timpul celor aproximativ noua luni de ocupatie de catre trupele ruse, linia frontului a traversat de doua ori teritoriul parcului, lasand in urma nenumarate urme: a fost poluat, exploatat, copacii au fost taiati, animale au fost omorate, au fost construite fortificatii si altele.

Chiar si in prezent, „Kamenskaya Sich” este tinta regulata al trupelor ruse. La urma urmei, linia frontului trece foarte aproape de teritoriul parcului national – pe malul stang, opus lacului de acumulare devastat Kakhovka.

La problemele pe care ocupatia Kamenskaya Sich le-a lasat in urma, s-au adaugat si consecintele exploziei hidrocentralei Kakhovskaya.

In 2022 si 2023, oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Kherson, Institutul de Botanica al Academiei Nationale de Stiinte a Ucrainei si Grupul Ucrainean de Mediu au efectuat patru expeditii pe teritoriul deocupat „Kamenskaya Sich”, situat in districtul Berislavsky din Regiunea Kherson.

Recent a fost organizata a cincea expeditie in Parcul national.

Participantii expeditiei au impartasit rezultatele in cadrul unui interviu colectiv organizat de Centrul Ucrainean de Criza pentru Media (Ukrainian Media Crisis Center – UMCC).

Participantii la interviul colectiv la UMCC: Andrey Lopushinsky, Anna Kuzemko, Ivan Moisienko, Sergey Skorik, Ekaterina Polyanskaya. Centrul de presa foto al UMCC
Participantii la interviul colectiv la UMCC: Andrey Lopushinsky, Anna Kuzemko, Ivan Moisienko, Sergey Skorik, Ekaterina Polyanskaya. Centrul de presa foto al UMCC
Ivan Moisienko, membru al consiliului de administratie al Grupului de mediu ucrainean, profesor la Universitatea de Stat din Kherson, este unul dintre initiatorii crearii Parcului natural national Kamenskaya Sich.

Nu este de mirare ca a fost printre primii care au pus piciorul pe teritoriul deocupat al parcului, pentru a consemna faptele de abuz asupra mediului cauzate de ocupantii rusi.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: